Салкић оптужио Додика да тајно прави „неку врсту оружаних формација“

БОШЊАЧКИ ПОТПРЕДСЕДНИК РС ТРАЖИЋЕ „ПИСАНУ ИНФОРМАЦИЈУ“

О НАБАВЦИ 2.500 ПУШАКА ЗА ПОЛИЦИЈУ

Рамиз Салкић

  • Рамиз САЛКИЋ:„Успостављањем Центра за обуку у Залужанима, у чију су изградњу и реконструкцију уложени милиони, евидентно је да председник ентитета има неке скривене и резервне планове“
  • ФАКТИ: Ово се могло очекивати. Упркос томе што и Салкић предобро зна зна да су полицијски послови - а самим тим и наоружавање полицајаца и специјалних полицијских јединица - у искључивој надлежности етнитета. Дакле: у овом случају - Републике Српске. Лако је замислити шта би овај муслимански дрекавац говорио да да МУП РС набавља, на пример, оклопна возила за разбијање организованих немира или могуће побуне. Вероватно би тврдио да наредног дана почиње напад на Сарајево...

        ПОТПРЕДСЕДНИК Републике Српске Рамиз Салкић изјавио је да ће затражити писану информацију о набавци наоружања за полицију РС, како би се утврдило да ли је у складу с прописима БиХ.

        „Сведоци смо да председник ентитета РС (Милорад Додик) ради на успостављању неке врсте оружаних формација. Ове формације имају различите облике и различито се манифестују“, казао је Салкић за сарајевски портал Вијести, коментаришући најаву да ће МУП РС купити 2.500 аутоматских пушака.

        Нагласио је да та куповина мора бити транспарентна и да би о њој требало да буду обавештени државни органи БИХ.

        „Више министарстава на нивоу БиХ би требало да има информације и да да сагласност за те активности. С обзиром на то да се ради о набавци велике количине наоружања, посебно би о томе требало да имају информације безбедносне агенције у Босни и Херцеговини“, казао је Салкић.

        Навео је да он, као потпредседник РС, и не добија информације о активностима МУП-а РС.

        „Моје константно инсистирање на поштовању Устава РС, члана 97 који говори о заступљености конститутивних народа у институцијама РС, па тако и у МУП-у РС, додатно је отежало нашу сарадњу“, рекао је Салкић.

        Додао ја да од укупно 6.906 запослених у МУП РС, 6.433 је српске националности, 356 је Бошњака и 69 Хрвата.

        „То није ни близу поштовања Устава РС… Информације које имам, у ствари, добијам из материјала који се користе на седницама Народне скупштине РС, и добија их путем медија, као и сви други грађани“, рекао је Салкић.

        Он сматра да је парада поводом 9. јануара, Дана РС, који сматра неуставним празником, показала на шта рачуна председник РС Милорад Додик.

        „Видели смо постројавање, како је и сам министар безбедности БиХ (Драган Мектић) рекао, паравојних формација под називом Србска част, за чије потребе су набављене и униформе, а који кажу да имају више хиљада чланова. Ту је и неколико хиљада полицајаца који сада добијају 'дуге цеви'. Ту је и више десетина хиљада ловаца, који имају више комада наоружања по члану“, рекао је Салкић.

        По његовим речима, и грађани РС приватно поседују велику количину оружја.

        „Успостављањем Центра за обуку у Залужанима, у чију су изградњу и реконструкцију уложени милиони, евидентно је да председник ентитета има неке скривене и резервне планове. Прича о демилитаризацији је за јавну употребу и с циљем гашења Оружаних снага БиХ, а не са стварним циљем да овде влада трајни мир. Јер, ове активности које сам побројао, показују супротно од јавног иступа председника РС“, закључио је Салкић.

        Бета

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари