Радојичић: Само да се борба између два политичка блока у РС не пренесе на улице

„ДАНАС НАМ ТРЕБА ВИШЕ ОБРЕНОВИЋЕВСКЕ МУДРОСТИ НЕГО КАРАЂОРЂЕВОГ ХЕРОЈСТВА“

        ГРАДОНАЧЕЛНИК Бањалуке и члан Председништва СНСД-а Игор Радојичић упозорио је да постоји опасност да се борба између два политичка блока у Републици Српској прелије из парламента међу народ и пренесе на улицу.

        „Није у питању само борба та два блока, већ то што се једна врста омразе, да не кажем баш мржње, може пренети по дубини на обичан народ, па се у неком тренутку, неконтролисано или не, прелити на улицу“, изјавио је Радојичић у интервјуу за „Недељник“.

        Радојичић је нагласио да „политичком Сарајеву“ и одређеним круговима међународне заједнице одговара да у РС дође до поларизације, изазивања кризе па „чак и евентуалних сукоба“.

        Одговарајући на питање колика је реална опасност од озбиљних сукоба, Радојичић је оценио да то у овом тренутку највише зависи од опозиционог блока и да је сада на његовом врху да види какве ће потезе даље повући, односно да ли ће ићи у даљу ескалацију или смиривање стања и враћања у парламентарне токове.

        Он је истакао да унутар међународних фактора на бх-сцени постоји сукоб и да се њихови интереси преламају преко локалних играча.

        „Тако се димензија међународне поларизације на линији Исток-Запад прелила у БиХ као идеално игралиште и додатно појачала унутрашње тензије“, навео је Радојичић.

        Коментаришући политичке полемике у вези позиције БиХ и NATO савеза, Радојичић је истакао да су све политичке партије у БиХ до 2006. године - да ли под притиском или не - гласале за реформу одбране у којој стоји опредељеност за приступање NATO-у“.

        „Ко год сада о томе говори, овако или онако, не говори комплетну истину. То што су у међувремену сви променили политички став, па су сада сви против, не значи да до 2006. године нису сви били за“, рекао је Радојичић.

        Он је навео да „није ништа ново да нас Запад посматра као мале Русе на Балкану“, али и указао да се мора знати да је NATO практично на границама Русије али и на 30 километара од Бањалуке.

        „Зато нам треба више обреновићевске мудрости него Карађорђевог херојства, јер какве су шансе РС са милион становника против неколико стотина милиона становника земаља које чине NATO“, навео је Радојичић.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари