Ове године две нафтне бушотине у Српској

БОЦАН-ХАРЧЕНКО: РС ПОСТАЈЕ ИНТЕРЕСАНТАН ПРОСТОР

ЗА ИНВЕСТИТОРЕ ИЗ РУСИЈЕ

Кудрјашев и Додик

       ПРЕДСЕДНИК Републике Српске Милорад Додик и директор руске компаније „Зарубежњефт“ Сергеј Кудрјашев најавили су да ће се ове године у Српској нафта тражити на два места.

       Додик је, након састанка са Кудрјашевом, рекао да је ова компанија показала видљиво високу еколошку одговорност и интерес да се сва отворена питања решавају у складу са стандардима у окружењу.

       Он је додао да постоји обострана жеља за одржавање и унапређивање заједничких пројеката у Рафинерији нафте Брод и Рафинерији уља Модрича и спремност да се отклоне сви изазови који се налазе на путу њихове реализације.

       Коментаришући критике хрватске стране да Рафинерија у Броду не поштује стандарде емисије штетних материја, Додик је рекао да рафинерија ради по еколошким дозволама од власти Републике Српске, и да по нивоу поштовања еколошких стандарда далеко превазилази праксу у самој Хрватској.

       „У тој причи се често могла препознати политизација. Ми смо о томе интензивно разговарали са властима Хрватске и наставићемо да заједно решавамо то питање“, рекао је Додик.

       Према његовим речима, Рафинерија је још у фази реконструкције и побољшања технолошких аспеката који се реализују кредитним средствима, што утиче на текуће пословање, али је видљив план технолошких иновација и стабилизације на чему се тренутно ради.

       Директор „Зарубежњефта“ Сергеј Кудрјашев рекао је да се ова компанија заједно са „Гаспромњефтом“ у Српској бави нафтним истраживањима и да ове године планира урадити две бушотине.

       Он је додао да је са представницима Владе данас разговарао и о еколошким питањима, јер се, како је рекао, мора ићи у корак са стандардом ЕВРО 5 Европске уније.

       Коментаришући критике хрватске стране да Рафинерија у Броду не испуњава у потпуности еколошке стандарде, Кудрјашев је рекао да рафинерија Влади Републике Српске континуирано доставља извјештаје и да мора да буде спремна за нове стандарде.

       „Данас ћемо купити мерну станицу која ће нам омогућити да стално пратимо емисију штетних материја и еколошко стање на територији рафинерије“, рекао је Кудрјашев.

       Говорећи о пословању у прошлој години, он је навео да она није била најбоља, али да је у том периоду отворена секција примарне прераде.

       Према његовим речима, компанија има програм повећања ефикасности производње на којем раде озбиљни консултанти, што би требало да допринесе позитивним резултатима у свим сегментима.

       Александар Боцан-Харченко, амбасадор Русије у БиХ, рекао је да пројекат „Зарубежњефта“ у Републици Српској ужива подршку руске Владе и нагласио да његов успешан развој показује и другим компанијама у Русији да је Српска интересантан простор за инвестирање.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари