Иванић: Крај новембра биће због хашких пресуда пун изазова за односе у БиХ

„У ХАШКОМ ТРИБУНАЛУ СА ЛАКОЋОМ ОСУЂУЈУ СРБЕ, А ТЕШКО БИЛО КОГА ДРУГОГ“

Младен Иванић

        ЧЛАН Председништва БиХ из РС Младен Иванић оценио је данас да ће крај новембра бити пун изазова за односе у БиХ, јер се 22. новембра очекује пресуда Ратку Младићи, а шест дана након тога и шесторици бивших високих званичника тзв. Херцег-Босне.

        „У БиХ постоји јако пуно отворених питања, посебно у односу Бошњака и Хрвата и пресуда Јадранку Прлићу и осталима, каква год буде, произвешће огромне тензије и даље продубљавање те кризе“, сматра Иванић.

        Када је у питању РС и пресуда Младићу, подсетио је на досадашњу праксу Хашког суда те оценио да ће и та пресуда произвести даље тензије.

        „Пракса Хашког суда је таква да с лакоћом осуђују Србе, а врло тешко некога другог. То је пракса која траје годинама и због тога по мени тај суд није урадио оно што је требало да остави иза себе, мирнију политичку ситуацију“, рекао је Иванић.

        Додао је да остаје да се види каква ће бити ситуација након те пресуде, која ће, осим тензија, изазвати, како је навео, и пуно емоција.

        Иванић је данас у име ПДП-а, чији је почасни председник, присуствовао презентацији „Програма обнове РС“, којим је обухваћена и област борачко-инвалидске заштите, указујући, између осталог, да је инвалидима и војним инвалидима у ФБиХ дато бесплатно коришћене аутопутева, док у РС плаћају путарину.

        „Писао сам институцијама РС да се промени закон, али на то нико није реаговао, иако се ради о малој ствари, којом би се ипак показао морални однос према тој категорији становништва“, указао је Иванић.

        Коментаришући могући исход пресуде Младићу, председник Борачке организације РС Миломир Савчић је рекао да су очекивања једно, а да је позната „пракса Хашког суда“.

        Најавио је да ће присуствовати изрицању пресуде Младићу, 22. новембра, те напоменуо да она неће бити коначна.

        Суђење Младићу почело је у мају 2012., годину дана након што је он крајем маја 2011., ухапшен у Србији и изручен у Хаг.

        Хашки трибунал ће, 29. новембра, изрећи и правоснажну пресуду шесторици бивших високих званичника тзв. Херцег-Босне.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари