Додик: Српској нису потребне Оружане снаге БиХ које су према њој непријатељске

ЗБОГ ПОРЕЂЕЊА 9. ЈАНУАРА И 10. АПРИЛА - ИНЦКА НАЗВАО „КЛОВНОМ МЕЂУНАРОДНЕ ЗАЈЕДНИЦЕ“

  • Валентин ИНЦКО: „За међународну заједницу постоји само дејтонска Босна и Херцеговина и Република Српска која је добила свој легитимитет 21. новембра 1995. године у Дејтону. Ако бисмо почели славити празнике као што је 9. јануар, онда би се неки могли досетити и да се слави, рецимо, 10. април, дан када је основана Независна Држава Хрватска“
  • Председник РС нагласио да се свим што се догађало последњих дана руше темељи Оружаних снага БиХ које нису оружане снаге Бакира Изетбеговића, јер када су стваране речено је да ће српски састав, поред улоге војних јединица, имати и улогу обележавања свих важних датума за Војску Републике Српске и за Српску
  • Додик је најавио да ће Српска сада размишљати на који начин и уз које процедуре да прекине споразум о ОС БиХ и да се врати на првобитни дејтонски договор који подразумева да Република Српска има своју војску
  • Притом је подвукао: „Знам да постоји много проблема на ту тему и да то неће бити лако, али морамо направити први корак и окупићу ових дана политичаре у Српској и представнике институција да бисмо се договорили да ли је сада политички корисно, потребно и могуће да поднесемо захтев за прекидање споразума о успостављању војске и да се Република Српска искључи из тог споразума, што значи да нема ни Оружаних снага БиХ“

        ВИСОКИ представник у БиХ Валентин Инцко рекао је поводом изјаве Милорада Додика о тежњи Српске да се припоји Србији да би такве сецесионистичке намере дефинитивно биле „прекорачење црвене линије“.

        „За међународну заједницу постоји само дејтонска Босна и Херцеговина и Република Српска која је добила свој легитимитет 21. новембра 1995. године у Дејтону. Ако бисмо почели славити празнике као што је 9. јануар, онда би се неки могли досетити и да се слави, рецимо, 10. април, дан када је основана Независна Држава Хрватска (НДХ). Мислим да то никоме не пада на памет и да треба гледати према будућности, а не према прошлости“, рекао је Инцко.

        Према његовим речима, уколико се утврди да је током јучерашње прославе у РС дошло до кршења Устава и закона БиХ, на потезу је Тужилаштво БиХ које треба да реагује по службеној дужности.

        На молбу да прокоментарише наредбу председавајућег Предсједништва БиХ Младена Иванића о ангажману припадника Оружаних снага БиХ јуче у Бањалуци, Инцко је казао: „Ја сам задужен за цивилне аспекте Дејтонског споразума, а за војне аспекте је задужен NATO и сигуран сам да ће они размотрити овај случај“.

         Фена - Фактор.ба

Додик: Инцка треба одмах вратити у Аустрију јер је кловн који прави циркус од међународне заједнице

        ПРЕДСЕДНИК Републике Српске Милорад Додик изразио је уверење да поређењем Дана Републике Српске са даном оснивања Независне Државе Хрватске (НДХ), високи представник у БиХ Валентин Инцко „познати кловн међународне заједнице“, није увредио никога у Републици Српској, али јесте на крају показао своје право лице.

        Додик је изјавио Срни да је „период глуматања дипломате завршен - маске су пале“, а Инцко је том изјавом подсетио да припада онима који су у време поменуте НДХ подржавали ту злочиначку творевину у којој је нестало више стотина хиљада Срба и покренуо сумњу да он и данас гаји симпатије према тој злочиначкој творевини.

        „Било би занимљиво знати на којој страни историје му је била породица у Другом светском рату, када тако олако, без имало одговорности изговара шта изговара, не мислећи да га прати цели један народ док се он обраћа мени. Али, то је Инцко. Лупи, ако остане жив - појашњава, и за све то узме 25.000 евра месечно", истакао је Додик.

        Председник Српске је навео да је ова Инцкова изјава заиста озбиљна, те да је зато коментарише, али да је он тако неозбиљан тип да не завређује ни слова коментара, нити било каквог сусрета у будућности.

        „Колики је Инцко кловн, говори и чињеница да не зна ни да би као високи представник требало да чува Дејтонски мировни споразум и Републику Српску, као потписницу тог споразума. Ако међународна заједница у БиХ жели да очува мрву свог достојанства, морала би му што хитније купити карту за Аустрију, јер изигравајући кловна, он је од међународне заједнице у БиХ направио циркус“, закључио је Додик.

        Поручио је још - са прославе Дана Републике у Брчком - да је Српска за мир и да је спремна за сарадњу са другима, али да нема спремности на компромисе којима се на било који начин умањује значај Републике Српске.

        Он је одбацио ароганцију, силу и присилу и назвао смешним позивање међународног фактора на правну државу у погледу оспоравања 9. јануара као Дана Републике Српске, уз оцену да је то позив да се поштују измишљене политичке одлуке сковане у Сарајеву.

        Додик је рекао да је о овом питању било веома изненађујуће деловање команданта NATO штаба у БиХ и закључио да је њиме укинуто ионако крхко и готово минимално поверење у Српској у ту организацију:

        „На овај начин се руше темељи Оружаних снага БиХ које нису оружане снаге Бакира Изетбеговића, јер када су стваране речено је да ће српски састав, поред улоге војних јединица, имати и улогу обележавања свих важних датума за Војску Републике Српске и за Српску“.

        Додик је најавио да ће Српска сада размишљати на који начин и уз које процедуре да прекине тај споразум и да се врати на првобитни дејтонски договор који подразумева да Република Српска има своју војску:

        „Знам да постоји много проблема на ту тему и да то неће бити лако, али морамо направити први корак и окупићу ових дана политичаре у Српској и представнике институција да бисмо се договорили да ли је сада политички корисно, потребно и могуће да поднесемо захтев за прекидање споразума о успостављању војске и да се Република Српска искључи из тог споразума, што значи да нема ни Оружаних снага БиХ“.

        Он је поручио да Српској нису потребне овакве Оружане снаге које су непријатељске према Републици Српској.

        „Ово је идеја, али то улази у политички простор“, закључио је Додик.

        Срна

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари