Додик: Република Српска жели још специјалније везе са Републиком Србијом

СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА ПОВОДОМ ДАНА РС: „МИ ЈЕСМО МАЛА РЕПУБЛИКА,

АЛИ СУ СРБИ ВЕЛИКИ НАРОД“

Милорад Додик

  • „Република Српска је настала на српским згариштима, од Јасеновца, Пребиловаца па надаље. Настала је у миру, бранила се у рату који јој је наметнут. Бранила и одбранила. Створена је, пожртвованошћу народа и бораца, зато је наш дуг борцима и страдалим цивилима немерљив. Одговорни смо да успомену на њих чувамо и негујемо младе да се према Српској односе с љубављу“
  • „Воља народа нас обавезује више од воље и ставова разних светских мешетара који су своје биографије попуњавали покушајем да нам укину елементарна људска и политичка права. Неки од њих су у међувремену и отишли одавде, неки се пакују. Ми смо остали овдје и остаћемо. За разлику од њих који су овде имали политичке, ми драги грађани Српске имамо животне мандате“
  • „Уставни суд БиХ нас је и грубо подсетио да је центар политичког моделирања односа у БиХ пресељен из OHR у Уставни суд, и да уместо једног неизабраног странца сада три странца у том истом суду доносе политичке одлуке. Схватили смо да немамо ни право ни времена за било какво опуштање, или илузију да ће том и таквом суду ишта значити наш најважнији празник. Зато морамо бити спремни да од тог и таквог суда примимо и снажније ударце, али од тога је битније да будемо спремни да на те и такве ударце узвратимо“
  • „У БиХ је због тога потребан договор, али тек пошто се решимо странаца, јер међународни интервенционизам и бошњачки идеализам од БиХ су направили немогућу државу“

        СВЕЧАНА академија поводом 9. јануара - Дана Републике Српске почела је у Бањалуци интонирањем химни Републике Српске „Моја Република“ и Србије „Боже правде“.

        Коментаришући говор председника Србије Томислава Николића, председник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је наш сан да буду још „специјалније везе“ између Републике Српске и Србије.

        Додик је на свечаној академији рекао да је ово годишњица коју многи нису желели, али коју смо желели ми и која нам се ево и догодила.

        „Пре 25 година, основана је Република Српска. Државно-правни оквир за народ који је у свежем памћењу носио страдања из Првог и Другог светског рата“, нагласио је Додик.

        Он је подсетио да ране из тих страшних ратова нису ни зацелиле када се наш народ, мимо своје воље, нашао пред страшним искушењем да му се историја понови.

        „Република Српска је настала на српским згариштима, од Јасеновца, Пребиловаца па надаље. Настала је у миру, бранила се у рату који јој је наметнут. Бранила и одбранила. Створена је, пожртвованошћу народа и бораца, зато је наш дуг борцима и страдалим цивилима немерљив. Одговорни смо да успомену на њих чувамо и негујемо младе да се према Српској односе с љубављу“, упозорио је председник Српске.

        Додик је подсетио да данас славимо одлуку да ћемо живети као слободни људи, и поштујући жртву коју су за нашу слободу поднели најбољи синови овог народа, данас славимо херојство и жртву знаних и незнаних хероја прошлог рата.

        „Понос и јединство су наше кључне речи. Пре 25 година и данас остварили су се на Крсну славу посвећену Архиђакону, првомученику Стефану. Дан Републике Српске установљен је 9. јануара 1992. године њеним оснивањем. Српска ни тадашњом одлуком скупштине српских посланика није основана из ината. Те 1992. основана је из потребе нашег народа да живи слободно. И ту се ништа није променило за претходних 25 година“, рекао је председник Српске.

        Додик каже да данас славимо да покажемо и себи и свим другима да смо слободни људи, који својом вољом обележавају најважније датуме из наше историје:

        „За наш народ у Републици Српској нема важнијег датума од 9. јануара. Референдум о Дану Републике, који смо спровели у септембру прошле године оверио је, оснажио овај датум, и пред садашњим али и будућим генерацијама“.

        Додик је напоменуо да су грађани Српске слободно и на најдемократскији начин казали да ће Дан републике славити на дан када је и основана, 9. јануара:

        „Воља народа нас обавезује више од воље и ставова разних светских мешетара који су своје биографије попуњавали покушајем да нам укину елементарна људска и политичка права. Неки од њих су у међувремену и отишли одавде, неки се пакују. Ми смо остали овдје и остаћемо. За разлику од њих који су овде имали политичке, ми драги грађани Српске имамо животне мандате. Ми јесмо мала Република, али Срби су велики народ“.

        Председник Српске је подвукао да је овај дан доказ да ништа није немогуће ако то један народ жели, не угрожавајући било кога другог.

        „Доносећи одлуку којом су покушали да нам забране обележавање Дана Републике Уставни суд сигурно није очекивао да ће се наш народ тако снажно ујединити у одбрани својих вредности а 9. јануар то свакако јесте. Наше јединство у одбрани Дана републике послало је снажну поруку, како ће проћи такве или сличне одлуке које дубоко задиру у најтананија осјећања нашег народа“.

        Према Додиковим ријечима, том одлуком је Уставни суд БиХ упозорио на важност очувања „нашег идентитета и интегритета на овим просторима“, а најважнији државни празник је један од њих.

        „Тај суд нас је и грубо подсетио да је центар политичког моделирања односа у БиХ пресељен из OHR у Уставни суд, и да уместо једног неизабраног странца сада три странца у том истом суду доносе политичке одлуке. Схватили смо да немамо ни право ни времена за било какво опуштање, или илузију да ће том и таквом суду ишта значити наш најважнији празник. Зато морамо бити спремни да од тог и таквог суда примимо и снажније ударце, али од тога је битније да будемо спремни да на те и такве ударце узвратимо“.

        Говорећи о актуелном политичком тренутку, Додик је оценио да је БиХ данас лоше место и за Србе и за Бошњаке и за Хрвате:

        „У БиХ је због тога потребан договор, али тек пошто се решимо странаца, јер међународни интервенционизам и бошњачки идеализам од БиХ су направили немогућу државу.“

        Додик је указао и да Република Српска, уколико се угрози Дејтонски споразум, мора да размишља о својој будућности:

        „Често чујем појединце у Републици Српској како Српска није угрожена, и како је економија битнија од проблема које изазивају одлуке, попут ове одлуке уставног суда. Економија једне земље је неспорно у врху приоритета сваке државе. Али и наша и светска искуства нас уче да економија никада и нигде није решила ниједно политичко питање!“

        Додик је свој говор закључио цитирањем једног угледног српског историчара који је рекао да „добра политика може једном народу да очува и живот и част, лоша га доводи до тога да бира између живота и части, а она најгора лишава га и једног и другог“.

Иванић: Република Српска је институција коју чува српски народ, а не појединац

 

        ПРЕДСЕДНИК Предсједништва БиХ Младен Иванић изјавио је данас да сви у БиХ треба да схвате да је Дан Републике Српске њеном народу битан и изразио задовољство начином како је прошло обележавање Дана Републике.

        Он је након пријема поводом Дана Републике у Административном центру Владе Републике Српске рекао новинарима да су они који су оспоравали Дан Републике Српске направили себи контрауслугу:

        „Нас су ,натерали’ да дамо још већи значај данашњем дану“.

        Он је оценио да БиХ није јача после овога, него да је напротив и слабија, те само када народ схвати да једни друге треба да толеришу, уместо да намећу своју вољу, биће колико толико стабилности и мира.

        „Док не дођемо до тог нивоа толеранције, стално ћемо добијати теме око којих ћемо се делити, уместо тема којима треба да покажемо макар мало ширине“, рекао је Иванић.

        Он је истакао да Република Српска представља институције које чува српски народ, а не појединац.

        „Република Српска је значајна због потребе да будемо равноправни, да се питамо у одлучивању и да одлучујемо о себи“, закључио је председавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић.

        РТРС - Срна

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари

Пречанин's picture
Пречанин 20:05 09.01.2017.

  • +3
Voting is closed.

Срећан ти Дан државности, отаџбино!

clibin009's picture
clibin009 07:47 27.12.2017.

  • +0
Voting is closed.

clb1227
cheap uggs
jordan retro
canada goose
canada goose uk
canada goose uk
michael kors outlet clearance
ugg outlet
michael kors outlet
adidas superstar
pandora charms sale clearance
canada goose uk
canada goose sale
moncler outlet
harden vol 1
cheap ray bans
ferragamo outlet
michael kors outlet
ugg boots
louis vuitton factory outlet
salvatore ferragamo
pandora jewelry
hermes handbags
louis vuitton outlet
canada goose outlet
pandora charms
ugg outlet
burberry outlet
louis vuitton outlet store
ugg boots
ugg ustralia
north face outlet
canada goose jackets
uggs canada
ugg outlet
adidas yeezy
ralph lauren uk
ugg boots
polo ralph lauren outlet online
longchamp outlet
ralph lauren outlet
canada goose outlet
pandora outlet
ferragamo shoes
ugg boots
coach bags
ugg sale
canada goose sale
polo ralph lauren outlet
timberland outlet
ugg boots
moncler
ugg boots
moncler jackets outlet
oakley sunglasses
uggs
cheap uggs
coach outlet
louboutin shoes
cheap ray bans
michael kors outlet
michael kors outlet clearance
canada goose jackets
doudoune moncler
red bottoms
air max 2018
christian louboutin outlet
ugg boots canada
coach outlet
coach factory outlet
ralph lauren outlet
canada goose outlet
polo ralph lauren outlet online
ugg outlet
ralph lauren sale clearance
coach outlet store
polo ralph lauren outlet
canada goose outlet
coach outlet store
longchamp outlet
coach outlet
yeezy boost
nike outlet
tory burch outlet store
oakley sunglasses
coach outlet store online clearances
coach canada
pandora outlet
louboutin shoes
the north face
pandora jewelry
kate spade outlet store
ugg boots for women
coach factory outlet
cheap nfl jerseys
coach outlet online
michael kors outlet
hermes handbags
canada goose outlet
cheap nfl jerseys
moncler coats
canada goose
adidas shoes
burberry outlet
nike shoes for men
canada goose outlet
moncler jackets
uggs
kate spade bags
canada goose
valentino shoes
canada goose jackets
columbia sportswear
moncler
adidas superstar
nike outlet store
air jordan shoes
ugg australia
louis vuitton outlet
north face outlet online
ugg outlet
pandora jewelry
canada goose
pandora jewelry
moncler outlet
tory burch outlet
pandora charms sale clearance
ralph lauren outlet
yeezy boost 350
michael kors outlet
coach outlet
coach factory outlet
michael kors factory outlet
supreme clothing
canada goose outlet
coach outlet
canada goose outlet
ultra boost
canada goose
coach outlet store
ugg outlet
nike store
air jordans
yeezy boost
canada goose
christian louboutin
canada goose jackets
burberry sale
supreme new york
tory burch outlet
gucci handbags
ray ban sunglasses
ugg outlet
cheap ugg boots
pandora charms
ugg outlet
ugg boots
louis vuitton outlet online
jordan retro 11
discount oakley sunglasses
north face jackets
michael kors outlet
coach outlet
cheap uggs
cheap jordans
ugg outlet
pandora charms sale
michael kors outlet
ugg outlet
gucci outlet
canada goose clothing
burberry outlet
coach outlet store
coach outlet
yeezy boost
canada goose jackets
polo ralph lauren outlet online
adidas yeezy boost
burberry
adidas yeezy
louis vuitton
cheap jordans
jordans
burberry outlet store
ralph lauren outlet
kate spade outlet
michael kors handbags
mulberry bags
pandora jewelry
ugg boots
pandora
cheap jordans
ugg australia
kate spade handbag
salvatore ferragamo shoes
pandora charms
coach outlet
cheap jordans for sale
adidas shoes
ugg shoes
michael kors outlet store
birkenstocks
canada goose outlet
ugg shoes
yeezy 350 boost
ralph lauren outlet
michael kors outlet clearance
michael kors outlet
michael kors outlet
coach factory outlet
adidas yeezy
hermes handbags
michael kors outlet clearance
adidas nmd
pandora charms
cheap mlb jerseys
hermes outlet
canada goose outlet
canada goose jackets uk
coach factory outlet
coach factory outlet online
cat boots
mbt shoes
red bottom shoes
ray ban sunglasses
cheap oakley sunglasses
ugg boots on sale
nmd adidas
longchamp outlet online
kate spade handbags
canada goose outlet
ugg outlet
polo ralph lauren outlet
michael kors outlet
ugg outlet
adidas outlet
nmd shoes
oakley sunglasses
nike air max
ugg outlet
pandora charms
coach outlet
cheap ray ban sunglasses
adidas yeezy boost
cheap mlb jerseys
burberry outlet canada
ugg boots
ugg boots
polo ralph lauren outlet online
canada goose sale
ugg boots
coach outlet
uggs
coach factorty outlet
coach factory outlet online
coach outlet
canada goose jackets
ray ban sunglasses
adidas shoes
ugg outlet
mulberry outlet
michael kors outlet
coach factory outlet
uggs outlet
michael kors outlet
coach outlet
coach canada
ugg boots on sale
christian louboutin outlet
nmd adidas
toms outlet
canada goose uk
ralph lauren uk
nike air max
ugg boots
ugg outlet
polo ralph lauren outlet online
michael kors outlet store
ugg outlet online
moncler outlet
coach handbags
kate spade
fitflops
adidas nmd
coach factory outlet
canada goose sale
moncler jackets
ugg outlet
north face jackets
cheap jordans free shipping
nike shoes
north face jackets
polo outlet
pandora outlet
nike shoes
coach factory outlet
coach outlet
cheap jordans
canada goose outlet
coach factory outlet
coach outlet
louis vuitton outlet store
pandora charms sale
jordan shoes
canada goose outlet
uggs outlet
coach outlet
hermes birkin
longchamp handbags
nike outlet
canada goose jackets
nfl jerseys wholesale
ralph lauren outlet
michael kors outlet
north face outlet
ralph lauren
uggs outlet
adidas shoes
coach factory outlet
cheap mlb jerseys china
coach outlet
adidas yeezy
air jordan shoes
coach outlet
cheap uggs
jordan shoes
canada goose outlet
coach outlet online
coach outlet
ralph lauren uk
timberland boots
moncler jackets
cheap ray ban sunglasses
coach factory outlet
ralph lauren uk
ugg outlet
ray ban sunglasses discount
coach factorty outlet
moncler jackets
longchamp handbags
christian louboutin outlet
michael kors outlet online
hermens bags
red bottoms shoes
ralph lauren outlet
canada goose uk
mulberry handbags
moncler jackets
michael kors canada
nike shoes
coach outlet
cheap ray ban sunglasses
cheap jordans
ralph lauren outlet
pandora jewelry outlet
michael kors outlet
coach outlet
ugg outlet
polo ralph lauren
nike outlet online
ralph lauren outlet
uggs clearance
canada goose coats
louis vuitton outlet
moncler outlet
christian louboutin
adidas nmd
adidas outlet
supreme clothing
michael kors canada
ugg boots
ugg outlet
fitflops sale
ralph lauren sale clearance
coach factory outlet
fred perry
canadian goose
oakley sunglasses
polo ralph lauren outlet
coach outlet store
north face jackets
mulberry uk
air max 2017
michael kors handbags
canada goose outlet
michael kors handbags
polo outlet
moncler outlet
pandora charms uk
fred perry polo
michael kors outlet clearance
canada goose jackets
canada goose outlet
coach factory outlet
moncler uk
kate spade outlet
canada goose outlet
valentino shoes outlet
nike outlet
ralph lauren outlet
adidas outlet
ralph lauren outlet
north face outlet
moncler outlet
air jordans
coach outlet
birkenstock sandals
michael kors outlet online
canada goose outlet
coach outlet store online
michael kors uk
kate spade
louis vuitton outlet online
michael kors outlet
louis vuitton outlet
ugg outlet store
hermes bags
nike outlet store
uggs canada
clb1227

Додај коментар