ДОДИК: Предлог Федерације не може утицати на предлог Српске

ПРЕДСЕДНИК РС ПОСЛЕ СУСРЕТА СА ШТЕФАНОМ ФИЛЕОМ

У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ И РАЗМАТРАЊА СЛУЧАЈА „СЕЈДИЋ И ФИНЦИ“

  • „Разговарали смо и о попису становништва који нас очекује и изгледима да то прође у најбољем реду“, рекао је Милорад Додик

        СРПСКА ће учинити само оно што се захтева одлуком Европског суда за људска права у Стразбуру у случају „Сејдић и Финци“, али предлог из Федерације БиХ не може утицати на предлог Бањалуке - саопштио је председник РС Милорад Додик.

        „Српска нема разлога да ревидира свој досадашњи предлог у вези са случајем „Сејдић и Финци“ и он ће остати исти до краја“, изјавио је Додик у Источном Сарајеву након синоћњег састанка са европским комесаром за проширење Штефаном Филеом.

        Он је подсетио да се одлуком у случају „Сејдић и Финци“ не захтева промена начина избора чланова Председништва БиХ.

        „Што се тиче ФБиХ, како год она реши то питање - ми нећемо правити проблем, али њихов предлог не може да утиче на наш предлог“, поручио је Додик.

       Додик је пренео да му је Филе на састанку рекао ће ЕУ, када је реч о случају „Сејдић и Финци“, поштовати унутрашњи договор у БиХ, али да се очекује да буде решен проблем дискриминације у избору чланова Председништва БиХ, са чиме кореспондира предлог Српске.

       „Проблем симетрије и асиметрије, који је наметнут из ФБиХ, није тема. Тема је дискриминација“, напоменуо је Додик.

       Он је додао да је на састанку појаснио детаље предлога из Српске, као и да су проблеми у вези са тим питањем - у ФБиХ.

       „Истакао сам да је интерес Српске да се аплицира за чланство у ЕУ, да смо дали коректан одговор о питању „Сејдић и Финци“ и да смо спремни да градимо систем координације“, рекао је Додик.

       Он је додао да је видљиво да Филе даје значајан допринос да се битно „омекша“ европска политика у БиХ када је реч о Мапи пута.
„Разговарали смо и о попису становништва који нас очекује и изгледима да то прође у најбољем реду“, рекао је Додик.

       Састанку су присуствовали и министар за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске Жељка Цвијановић, шеф Клуба српских делегата у Дому народа парламента БиХ Сташа Кошарац, амбасадор БиХ при ЕУ Игор Давидовић и специјални представник ЕУ у БиХ Петер Соренсен.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари