Додик: Позивам Хрватску да призна геноцид над Србима у Другом свјетском рату

„ЗА ЗЛОЧИНЕ НАД СРБИМА КРИВИ И КОМУНИСТИ – ЗБОГ СВОГ ОДНОСА ПРЕМА ЗЛОЧИНИМА НДХ”

  • Усташе су покољ Дракулићу, Мотикама, Шарговцу и руднику Раковац, а побиле су најмање 2.300 људи, међу којима и 551 дете. Под командом натпоручника Јосипа Мишлова и фра Вјекослава Филиповића из такозваног „Тјелесног здруга Анте Павелића”, а уз помоћ бањалучких усташа – Срби су убијани без иједног испаљеног метка - секирама, ножевима и крамповима
  • Помену у Дракулићу код Бањалуке присуствовали су и премијер РС Жељка Цвијановић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић и делегација Народне скупштине Републике Српске, предвођена потпредседником парламента Ненадом Стевандићем, у којој су посланици Драгољуб Давидовић, Бранислав Бореновић и Недељко Милаковић

          ПРЕДСЕДНИК Републике Српске Милорад Додик позвао је Хрватску, приликом одавања поште српским жртвама у Дракулићу, да призна геноцид који је почињен над Србима у Другом светском рату.

          Додик је код Спомен-костурнице у Дракулићу присуствовао парастосу српским жртвама усташког покоља у овом бањалучком насељу, као и у оближњим местима Мотике и Шарговац и у руднику Раковац.

          “Пројекат НДХ тог времена је био да се побију Срби и они су то ревносно радили. И то је нешто што је неподношљиво, нешто што је заборављено или није довољно осуђено”, рекао је Додик.

          Председник Српске је истакао да је Дракулић само једно од места на којима су убијани Срби и додао да су за те злочине поред НДХ криве и комунистичке власти због свог односа према злочинима НДХ

          Додик је додао да је Република Српска  стабилна и мирна и да може обезбедити миран сан свим грађанима.

          Вукота Говедарица, председник СДС рекао је да је 20 век био век страдања Срба и да Дракулић сведочи каквих су размера то били злочини.

          “За десет сати побити 2.300 људи то значи - сваке 20. секунде убијати не пиштољем и метком него секиром и крампом и маљем и камом. Не смемо заборавити, али праштати као хришћани морамо”, рекао је Говедарица.

          Он је рекао да се српски народ мора окренути будућности и просперитету, и да заштити сваког човека у РС тако што ће му бити обезбеђена егзистенција и нада у достојанствен живот.

          Осим Додика и Говедарице, помену су присуствовали, премијер РС Жељка Цвијановић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић и делегација Народне скупштине Републике Српске, предвођена потпредседником парламента Ненадом Стевандићем, у којој су посланици Драгољуб Давидовић, Бранислав Бореновић и Недељко Милаковић.

          Јутрос је у Спомен-храму Светог великомученика Георгија у Дракулићу служена Света литургија за невино убијене Србе чиме је и почело обележавање 76 година од усташког покоља Срба у Дракулићу и оближњим местима Мотике, Шарговац и у руднику Раковац.

          Усташе су тај покољ извршиле у рано јутро 7. фебруара 1942., а, према до сада прикупљеним званичним подацима, убијено је најмање 2.300 људи, међу којима и 551 дете.

          Под командом натпоручника Јосипа Мишлова и фра Вјекослава Филиповића из такозваног “Тјелесног здруга Анте Павелића”, усташе су уз помоћ бањалучких усташа убијале Србе без иједног испаљеног метка - сјекирама, ножевима и крамповима.

          Први споменик жртвама овог покоља подигнут је 1965. године, а од 1991. године сваке прве недеље пре годишњице страдања служи се парастос у насељу Дракулић.

          https://www.nezavisne.com/novosti/drustvo/Sluzen-parastos-za-2300-Srba-u...

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари