Додик: Ослобађање Орића је нови доказ да БиХ не треба да постоји

СРПСКЕ РЕАКЦИЈЕ НА ПРВОСТЕПЕНУ ОСЛОБАЂАЈУЋУ ПРЕСУДУ ЗА СРЕБРЕНИЧКОГ ЗЛИКОВЦА НАСЕРА ОРИЋА

Насер Орић

  • Председник Републике Српске позвао српске кадрове у Суду БиХ и Тужилаштву БиХ да их напусте

        МИЛОРАД Додик, председник РС и лидер СНСД-а, коментаришући данашњу ослобађају пресуду Суда БиХ за ратног команданта Армије РБиХ у Сребреници Насера Орића и његов саборца Сабахудина Мухића, позвао је српски кадар у Суду БиХ и Тужилаштву БиХ да их напусте.

        „Довољно је да муслиман суди муслиману и да будете ослобођени“, нагласио је Додик.

        Позвао је на окупљање Срба и да се откаже легитимитет Суду и Тужилаштву.

        „Ово је време да рехабилитујемо референдум о Суду и Тужилаштву“, нагласио је Додик. Ово са Орићем се неће овако завршити, ово је понижење српског народа и доказ да ова земља не треба да постоји“, рекао је Додик.

Цвијановић: Нестало је и последње зрно поверења у рад правосуђа БиХ

        ПРЕДСЕДНИК Владе Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је данас у Бањалуци да је након ослобађајуће пресуде команданту такозване Армије БиХ у Сребреници Насеру Орићу нестало последње зрно поверења у рад правосуђа БиХ.

        Цвијановићева је рекла новинарима да је ова пресуда Суда БиХ катастрофална, скандалозна и срамотна, донесена упркос свим сведоцима и доказима које не поседују само правосудне институције БиХ, већ и многи странци, стране службе и амбасаде у БиХ.

        „Ако је нешто и било од поверења и наде (у правосуђе БиХ), не верујем да више може постојати. Ово само показује да би било сасвим оправдано да се одрже разни референдуми, укључујући и онај о Суду и Тужилаштву БиХ“, поручила је Цвијановићева након што је Суд БиХ данас првостепено ослободио Орића и припадника такозване Армије БиХ Сабахудина Мухића по свим тачкама оптужнице за злочине над српским ратним заробљеницима на подручју Сребренице 1992. године.

        На питање да ли је након ове пресуде вријеме за јединство власти и опозиције у Српској, Цвијановићева је рекла да је за то време било и пре.

        „Било је време да се разговара о многим крупним темама, али очито да је недостатак те комуникације између људи из Српске који су у власти на нивоу БиХ и нас на власти у Српској учинио порозном ситуацију у многим сегментима, због чега се и дешавају многе ствари“, рекла је премијер Српске.

Чубриловић: Суд БиХ ради само једно - сваљује кривицу за све на Србе

        ПРЕДСЕДНИК Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић оценио је данас да је изрицање ослобађајуће пресуде бившем команданту такозване Армије БиХ Насеру Орићу и припаднику те војске Сабахудину Мухићу коначна потврда непрофесионалног, селективног и политичког рада правосуђа БиХ.

        Чубриловић је истакао да је ослобађајућа пресуда Орићу, упркос бројним сведочењима и исказима о гнусним злочинима јединица под његовим вођством над Србима у Подрињу, пораз правосуђа БиХ и показатељ да правде, када је реч о злочинима над недужним српским цивилима и војницима, никада није било, нити је може бити у овако накарадном правосудном систему, саопштено је из Народне скупштине Српске.

 

        „Суд БиХ још једном је показао да је суд за неправду, направљен са само једним циљем - да амнестира одговорне за злочине у бошњачком корпусу и да кривицу за протекли грађански рат адресира на само једну адресу - српски народ у БиХ.

        „Ово је још једна увреда за породице српских жртава и нови злочин над тим жртвама“, рекао је Чубриловић.   

Мектић: Тужилаштво БиХ блокира процесуирање злочина у Добровољачкој, Броду и Сијековцу

        МИНИСТАР безбедности БиХ Драган Мектић рекао је да ослобађајућа пресуда Насеру Орићу, коју је данас изрекао Суд БиХ, представља крај приче и тешки пораз Тужилаштва БиХ које није у стању да докаже злочине почињене у местима око Сребренице иза којих је остало на десетине мртвих.

        Мектић је казао да се БиХ не може градити помоћу неспособних људи у правосуђу БиХ, те да су нашој земљи не постоји правни систем и владавина права, преноси клиx.ба.

        „Убијете на стотине жртава у једном или два дана и то је свима познато, али Тужилаштво не може да докаже. Траљаво се водио овај предмет. Ово је врх леденог брега који треба да оде. У Тужилаштво треба да дођу професионалци који у процесе ратних злочина неће уносити приватне интересе и болесне амбиције“, рекао је Мектић.

        Нагласио је да тужитељка мора да оде с те позиције одмах данас, наводећи да је број предмета у категорији ратних злочина драстично смањен њеним доласком.

        „Када је Тужилаштво БиХ одбило да подигне оптужницу за случај Добровољачка, удружења породица жртава су уложила приговор који Тужилаштво већ четири године неће да размотри. А мене данас зову у SIPA на разговор по приговору Џевада Галијашевића и немам ништа против да дам изјаву, али не може се чекати четири године на приговор породица жртава, а овде има приватни интерес да се активира предмет који је већ одбачен“, казао је Мектић.

        Споменуо је злочине у Сијековцу за које каже да Тужилаштво „неће да подигне оптужницу“, затим Брод у којем се, како каже, чекало да извршилац злочина умре па да дође до обуставе поступка, те „случај Цветковић“ у којем је расписана међународна потерница по којој је ухапшен у Израелу те био у притвору месецима да би га Суд БиХ ослободио и платио му одштету.

        „Имају ли у Тужилаштву икаквог знања да се баве тим послом? У 2015. години било је 60 оптужница по ратним злочинима, 2016. години 41, а у 2017. години само 14 што је 300 посто мање у односу на период пре доласка тужитељке. Из Суда БиХ поручују да немају озбиљних предмета, а из SIPA да не ради одјел за ратне злочине јер немају захтева Тужилаштва БиХ. Њима је свеједно. Ово је повлачење БиХ уназад у проблеме, конфликте и ситуацију у којој нећемо направити напредак због рада оваквог Тужилаштва“, казао је Мектић.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари