Додик: Они који су ударили на Дан РС желе да укину и наше постојање и будућност

УКАЗАО ДА СЕ САДА РАЗОТКРИЛО КАКО БИ СЕ НАТО ОДНОСИО ПРЕМА СРПСКОЈ КАД БИ БиХ СТУПИЛА У АЛИЈАНСУ

          НАЈВИШИ званичници Републике Српске и представници Српске у институцијама БиХ положили су данас венце на спомен-обележје погинулим борцима Војске Републике Српске на гробљу Свети Пантелија у Бањалуци, где су били постројени припадници Трећег пешадијског (Република Српска) пука Оружаних снага БиХ.

          Председик Републике Српске Милорад Додик рекао је да се народ на референдуму трајно определио за обележавање 9. јануара, Дана Републике Српске.

          „Све спекулације и напади који долазе због обележавања овог празника нису неочекивани, али у сваком случају наше опредељење за обележавање Дана Републике јесте и наша одговорност према онима који су страдали за Републику Српску, али и према будућности“, рекао је Додик новинарима полагања венаца.

          Напоменуо је да би они који желе да забране Дан Републике Српске „желели да укину нашу будућност и постојање“.

          „Република Српска, као политичко-територијална организација показује снагу у погледу очувања најважнијих елемената међу којима је и Дан Републике Српске“, истакао је Додик.

          Коментаришући присуство почасне јединице Оружаних снага БиХ, коју чине припадници Трећег пјешадијског (Република Српска) пука активностима поводом обележавања Дана Републике Српске, Додик је рекао да га не интересују Оружане снаге БиХ, јер су снаге НАТО савеза.

          „Поштујем људе из Трећег пјешадијског (Република Српска) пука, а што се тиче онога што је урадио НАТО у вези са Оружаним снагама БиХ, мешајући се у унутрашња питања, говори о томе да би требало да одбијемо било какав пут ка томе савезу, јер нам је јасно на који би начин управљали када би БиХ била под њиховом командом“, истакао је Додик.

          Он је нагласио да ће се залагати да Република Српска води политику потпуне неутралности када је реч о војним савезима.

          Венце су на спомен-обележје, осим Додика и Младена Иванића, положили и председник Народне скупштине Недељко Чубриловић, премијер Српске Жељка Цвијановић, представници институција Српске и БиХ, невладиних организација проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата и градоначелник Бањалуке Игор Радојичић.

          (Срна)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари