Додик и Лагумџија отерали СДА у опозицију

ПОСЛЕ СЕДМОЧАСОВНИХ ПРЕГОВОРА У САРАЈЕВУ - СПОРАЗУМ О САРАДЊИ СНСД-а И СДП-а

  • Разговарано и о Централној банци БиХ и договорено да део обавезних резерви може бити употребљен за откуп државних обвезница

         ДОДИКОВА и Лагумџијина странка - СНСД и СДП -договориле су у Сарајеву програмску и пројектну сарадњу, базирану на конкретним мерама за убрзање економског развоја и за ефикасну и рационалну јавну управу.

         Како је истакнуто након скоро седмосатног састанка делегација СНСД-а и СДП-а, предвођених председницима странака Милорадом Додиком и Златком Лагумџијом, са овим документом биће упознати њихови партнери, а реч је о СДС-у, ХДЗ БиХ, ХДЗ 1990 и СББ-у, чиме је индиректно речено ко треба да чини нову парламентарну већину, односно – да ће бити заобиђена СДА.

         Додик и Лагумџија су данас саопштили неке елементе договора. Тако је договорено да иду измене и допуна Закона о државним службеницима које ће омогућити да се мандати челних људи у министарствима вежу за мандат министра, да државни службеници буду квартално оцењивани, а ако у годину дана у два квартала буду лоше оцењени, губе посао.

         „Договорено је да се за време приспећа воћа и поврћа забрани њихов увоз, као и извоз пшенице и кукуруза у време када за њих држава даје подстицаје", рекао је Додик.

         Истакао је да је разговарано о Централној банци БиХ и то да део обавезних резерви може бити употребљен за откуп државних обвезница.

         „Разговарано је о 'Електропреносу БиХ'. Договорено је да се 100 милиона КМ добити подели између две ентитетске владе, а 156 милиона КМ иде за инвестиционе пројекте", рекао је Додик.

         Такође, дефинисани су механизми који ће скратити административне процедуре код међународних споразума, било је говора о аутопуту на коридору 5ц и будућем тунелу Путниково брдо, који се налази на граници ентитета, као и о граничним прелазима.

         Додик је казао да оно што је договорено подразумева брзу имплементацију, односно да све иде у хитну процедуру и неће се моћи улагати амандмани како би се што пре дошло до законодавних решења.

         „Мислим да стварамо један приступ договору који је могућ на нивоу БиХ, а значајно побољшава ефикасност самог система. У овом погледу СНСД наставља сарадњу са политичким партијама, пре свега СДС-ом у РС на питањима на заједничком нивоу и кроз партенрство са СДП-ом, два ХДЗ-а и партнерима које је СДП изабрао, дакле СББ-ом, ући ћемо у оно што је потребно да се учини са становишта ефикаснијег и бољег управљања Саветом министара", нагласио је Додик.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари