Цвијановић: Нереално је да се аутопут Сарајево-Београд гради како то Изетбеговић замишља

„ПОЧЕТАК ГРАДЊЕ ДО КРАЈА ОВЕ ГОДИНЕ? ТО ЈЕ ЈЕДНА ДОБРА ПРИЧА ЗА ЈАВНОСТ“

Жељка Цвијановић

  • Председник Владе РС Жељка ЦВИЈАНОВИЋ: „Не може се рећи - градићемо пут, а да се не поштују ентитетске владе и ресорна министарства који у том смислу имају своје планове и усвојене транспортне стратегије“
  • „Када је реч о недавном састанку (Изетбеговића са председницима Србије и Турске Александром Вучићем и Турске Реџепом Тајипом Ердоганом у Истанбулу), немам ништа против да неко то ради и договара одређене ствари, али се зна како се институционално поступа“
  • ЦВИЈАНОВИЋ: Прва транша аранжмана са Међународним монетарним фондом сасвим је извесна јер су се стекле претпоставке за закључење првог прегледа

        ПРЕДСЕДНИК Владе Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је данас да је Влада опредељена да се брзи путеви и ауто-путеви граде свугде у БиХ где је то могуће, али да је нереалан начин на који се јавности представља прича о почетку изградње ауто-пута Сарајево-Београд.

        Коментаришући изјаву бошњачког члана Председништва БиХ Бакира Изетбеговића да је изградња ауто-пута Сарајево-Београд договорена и да ће почети ове године, Цвијановићева је рекла новинарима у Бањалуци да је то више једна добра прича за јавност.

        „Када све то саберете у километре, цене и износе, онда видите да то није баш тако сјајно“, рекла је премијер Српске.

        Она је навела да би волела да прича о брзим путевима и ауто-путевима буде реалност, али да у то није сигурна, јер је реч о пројектима огромне вредности.

        „Мислим да треба да утврђујемо приоритет по приоритет и тако реализујемо те пројекте. При томе, финансирање укупних пројеката брзих путева и ауто-путева захтеваће комбинацију различитих средстава, инвеститора и кредитора, почев од Европске банке за обнову и развој, Европске инвестиционе банке и других“, објаснила је Цвијановићева.

        Она је рекла да се у оперативном, политичком, уставном и сваком другом смислу мора водити рачуна о надлежностима ентитета, које су јасне, као и да се не преузимају обавезе у име Председништва БиХ уколико није постигнут заједнички став те институције.

        „Када је реч о недавном састанку (Изетбеговића са председницима Србије и Турске Александром Вучићем и Реџепом Тајипом Ердоганом), немам ништа против да неко то ради и договара одређене ствари. Али, зна се како се институционално поступа. Можете као појединац негде да учествујете и то није проблем, али ово није била позиција Председништва са аспекта три његова члана који нешто дефинишу и усвајају одређене платформе, на основу чега неко од њих иступа“, истакла је Цвијановићева.

        Она је додала да се не може рећи - „градићемо пут“, а да се не поштују ентитетске владе и ресорна министарства који у том смислу имају своје планове и усвојене транспортне стратегије.

        Бошњачки члан Председништва Бакир Изетбеговић рекао је јуче да би изградња ауто-пута Сарајево-Београд могла да почне крајем ове године и да би већ идуће седмице у БиХ требало да дође важна делегација Турске са којом је у контакту министар комуникација и транспорта у Савету министара БиХ Исмир Јуско.

        Срна

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари