Бањалука жели једну трасу „брзог пута“ за Београд, а муслимански врх у Сарајеву - другу

РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ ОДГОВАРА ТРАСА САРАЈЕВО-ПОДРОМАНИЈА-РОГАТИЦА-УСТИПРАЧА-ВАРДИШТЕ

        БОСНА и Херцеговина би у наредних 30 дана требало да договори трасу пута који би Сарајево повезао са Београдом, а судећи према првим реакцијама - то неће бити нимало лак посао.

        Оно што је сигурно јесте да ће се на територији БиХ градити само брза цеста, а аутопут у Србији. Кључно питање у вези с којим још нема сагласности унутар БиХ је којом трасом ће од Сарајева тај пут ићи до границе са Србијом, односно до граничног прелаза Вардиште.

        Републици Српској највише одговара траса Сарајево-Подроманија-Рогатица-Устипрача-Вардиште, док Федерација БиХ, тачније бошњачки званичници, заговара да то буде траса Сарајево-Пале-Прача-Месићи, где је отприлике тачка на којој би се и њихов пут поклопио с трасом коју „форсира“ РС и даље наставио на Устипрачу и границу са Србијом.

        „Тај пут је у Просторном плану Републике Српске и у Стратегији транспорта Републике Српске која је ушла у Оквирну стратегију транспорта БиХ и то је та траса по којој су рађени и стратешки документи уназад неколико година“, рекла је Наташа Костић, помоћник министра саобраћаја и веза Републике Српске.

        Незавине новине

 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари