Вучићева влада од Шешеља очекује да потпише да ће поштовати услове које му Хаг постави

СПРЕМНА САМО НА УСЛОВНЕ ГАРАНЦИЈЕ ЗА ПРИВРЕМЕНО ПУШТАЊЕ НА СЛОБОДУ ЛИДЕРА РАДИКАЛА

  • Војислав Шешељ претходно одбацио било какве гаранције Владе у Београду и ставио до знања да нема намеру да буде у кућном притвору. Чак је навео и да ће учествовати у политичком животу Србије, на јавним скуповима, да ће давати интервјуе новинама, гостовати у телевизијским емисијама и „јавно критиковати Хашки трибунал као нелегални међународни суд”

         ВЛАДА Србије саопштила је да је спремна да Хашком трибуналу пружи гаранције за привремено пуштање на слободу оптуженог Војислава Шешеља, под условом да се лидер српских радикала у правно обавезујућој форми изјасни да ће поштовати све услове које одреди или са њим договори надлежно судско веће тог суда.

         Шешељ се предао Хагу 2003. године и од тада није напуштао притворску јединицу тог суда која се налази у Шевеннгену, а недавно је одбацио могућност да Влада Србије за њега гарантује постављајући суду низ својих услова.

         „Влада Републике Србије, сходно члану 36. Закона о сарадњи Србије и Црне Горе са Међународним трибуналом за кривично гоњење лица одговорних за тешка кршења међународног хуманитарног права почињена на територији бивше Југославије од 1991. године, давала је гаранције за све држављане Србије оптужене пред МКТЈ који су се захтевом обратили и тражили да Република Србија гарантује да ће испунити све услове који буду били одређени у одлукама судских већа МКТЈ”, наводи се у Владином саопштењу.

         Додаје се да је у досадашњој пракси Влада Републике Србије успешно спровела све налоге о привременом пуштању на слободу држављана Републике Србије оптужених пред МКТЈ.

         Лидер Српске радикалне странке Војислав Шешељ обавестио је 17. јуна Претресно веће Хашког трибунала да, уколико буде одлучено да га привремено пусте на слободу, неће прихватити никаква ограничења, осим оног да неће напуштати територију Србије.

         Шешељ је у поднеску Хашком суду, који је медијима прослеђен из СРС, навео да се уколико буде привремено пуштен на слободу неће јављати полицији, нити носити електронску наруквицу или друге предмете којима се нарушава људско достојанство.

         Он је навео и да ће учествовати у политичком животу Србије, на јавним скуповима, да ће давати интервјуе новинама, гостовати у телевизијским емисијама и „јавно критиковати Хашки трибунал као нелегални међународни суд”.

         Шешељ је одбацио било какве гаранције Владе у Београду.

         Претресно веће Међународног кривичног суда за бившу Југославију издало је 13. јуна налог којим се стране у поступку позивају да изнесу мишљење о могућности да се оптужени Шешељ привремено пусти на слободу.

         Судско веће у случају Војислава Шешеља позвало је Холандију (као земљу домаћина суда) и Владу Србије да се изјасне о гаранцијама у вези са евентуалним привременим пуштањем на слободу Војислава Шешеља.

         Како је раније саопштио Хашки трибунал, веће тражи од Владе Србије да потврди да ли може да осигура прецизно наведене мере.

         Као прво, да одреди једног или више званичника који ће пратити Шешеља од аеродрома у Холандији до места где ће боравити привремено на слободи и да то исто обезбеди приликом његовог повратка у Холандију.

         Затим да на захтев већа или страна, олакша све видове сарадње и комуникације између страна и осигура њихову поверљивост.

         Поред осталог Влада Србије треба да осигура да Шешељ буде у кућном притвору на адреси коју ће српске власти пријавити Трибуналу, као и да свако његово кретање из здравствених разлога буде у пратњи полицијских власти Србије.

         (Танјуг)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари