Шешељ тражи да његову одбрану финансирају Уједињене нације!

Лидер СРС се у Хагу још бори за фер и правичан поступак

  • Лидер СРС поднео захтев УН,односно Трибунал, финансирају његову одбрану, и навео да су надлежни утврдили да он нема довољно средстава да сам финансира процес
  • Шешељ сваке године пријављивао трошкове своје одбране и то на исти начин као тимови одбране у другим предметима, али надлежни у Трибуналу никада нису поводом тога хтели да одлучују
  • Шешељ тражи да се његова одбрана финансира од првог дана притвора, од 24. фебруара 2003. године, а не од октобра 2010. године

БЕОГРАД, (ФоНет) - Шеф Комитета за одбрану Војислава Шешеља, председника Српске радикалне странке (СРС) Зоран Красић оценио је да је Хашки трибунал опструирао финансирање одбране лидера радикала и указао да у Трибуналу не постоји спремност да му се омогући фер и правичан судски поступак.

"После последње административне конференције видимо да у Хашком трибуналу не постоји спремност да се Војиславу Шешељу омогући фер и правичан поступак, не постоји воља да му се пружи могућност да изнесе своју одбрану", рекао је Красић, коментаришући такозвану административну конференцију, која је одржана прошле недеље поводом суðења Шешељу за ратне злочине.

Красић је на конференцији за новинаре рекао и да секретаријат тог суда води поступак против одлука претресног већа, што се догодило у предмету против Шешеља, а поводом одлуке претресног већа да је секретаријат дужан да финансира Шешељеву одбрану.

Према његовим речима, секретаријат је написао приговор вишим инстанцама тражећи да се изјасне да ли је таква одлука судија могућа.

Он је рекао да је одлука судског већа потврðена, али секретаријат "ништа не обавезује".

Красић је рекао да је Шешељ, борећи се за своје право да се сам брани, истовремено тражио да се региструје његов тим одбране и да се финансира његова одбрана средствима Уједињених нација (УН), исто као што се то ради у другим предметима, што није учињено.

Он је рекао да је Шешељ поднео захтев у коме тражи да УН, односно Трибунал, финансирају његову одбрану, и навео да су надлежни сагледали његово имовинско стање и да је утврðено да он нема довољно средстава да је сам финансира.

Красић је додао и да је Шешељ сваке године пријављивао трошкове своје одбране и то на исти начин као тимови одбране у другим предметима, али надлежни у Трибуналу никада нису поводом тога хтели да одлучују.

Он је рекао и да лидер радикала тражи да се његова одбрана финансира од првог дана притвора, од 24. фебруара 2003.године, а не од октобра 2010. године.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари