После Красића, елиминишу и Алексића и Мировића

Шешељ поново на удару хашке правде - овога пута преко правних саветника

  • За `случај Алексић` поступак  је на другом степену: од укупно петорице чланова већа - тројица су судије у Трибуналу
  • Мировић се, као и Алексић, нашао пред оптужбом да је нарушавао углед Трибунала тиме што је указивао на лош однос званичника тог суда према Шешељу и његовом лечењу
  • Обојици прети казна од 10.000 евра, а ако буде покренут поступак за непоштовање суда - могућа казна је 100.000 евра и седам година робије

      АНГЛО-АМЕРИЧКА струја Међународног суда правде у Хагу непосредно притиска власти балканских земаља да у своје кривично законодавство унесу одредбу да је оспоравање истине коју утврди тај суд - кривично дело. Тиме желе да заувек спрече сва оспоравања да су Срби криви за ратне злочине и етничко чишћење на простору бивше Југославије.

      Рачуница је јасна: када сви, макар погнуте главе, буду прихватали да су Срби геноцидни, НАТО-америчка интервенција ће бити оправдана и – трајно легализована.  

      Овим речима, у најкраћем, извори блиски врху СРС објашњавају контекст у коме се Међународни суд у Хагу "острвио" на цео тим саветника Војислава Шешеља, а последњи се на удару - у низу - нашао Дејан Мировић - правни саветник и у главном предмету и у предмету у коме је лидер СРС оптужен за непоштовање суда.

 

НАЈМАЊЕ 10.000 ЕВРА

      Мировић се управо нашао пред оптужбом да је нарушавао углед Трибунала, јер је указивао на лош однос званичника тог суда према Шешељу и његовом лечењу. Извори блиски врху СРС, међутим, кажу да је реч о једном од испланираних корака како би се инкриминисали Срби, а амнестирао НАТО. По већ опробаној шеми:

      Први корак се прави унутар Трибунала, покретањем тзв. поступака за нарушавање угледа Трибунала. Поступци се покрећу против оних лица (која учествују у процесима пред судом) која се јавно изјашњавају против суда. Било да су то замерке на његов непосредан рад - утврђивање истине, или на однос према притвореницима. За сваку изјаву – попут оне да је Слободан Милошевић у Хагу убијен или за најублаженију могућу варијанту - да Трибунал не води адекватну бригуни о здрављу др Војислава Шешеља, за шта прети казна од 10.000 евра. Ако суд тако одлучи, могуће је и покретање поступка за непоштовање суда. У том случају је запрећена казна од 100.000 евра и седам година робије, и то - кумулативно.

      Кад је систем био успостављен, требало је наћи конкретне људе, лица, која ће бити кажњена за пример. То су морали бити појединци који су истовремено и битни у својим срединама (да би казна народу улила страх од свемоћног Трибунала) и да имају адекватну функцију у судници (кажњавањем некога маргиналног Трибунал би испао "ситничав" уместо "праведан"и "одговоран"). Избор је тако пао на тзв. правне саветнике. Конкретно, правне саветнике у Шешељевом Тиму (комитету) за одбрану.

   

Дејан Мировић                        Борис Алексић                            Зоран Красић

      Они нису смели да буду пуштени у судницу прерано, јер Трибунал није желео да Шешељ стварно добије помоћнике. Лидеру СРС је тек 2006. године потврђено да је стекао право на правне саветнике, којима је омогућен увид у поверљиву документацију. Подсећања ради, четвртог дана од доласка у Хаг, Тужилаштво је покренуло захтев да се Шешељу наметне бранилац, што је он одбио и штрајковао глађу 28 дана да би изборио право да се сам брани. Од тог тренутка је чекао готово четири године да би му се потврдило право на правне саветнике. Али, радили су свега две године пре него је суд, већ  2008. кренуо са поступцима за њихову елиминацију.

Прво је главном саветнику Зорану Красићу забрањен увид у поверљиву документацију и ускраћена привилегована комуникација са Шешељем, а потом је 2010. покренут дисциплински поступак против саветника у главном предмету Бориса Алексића. Он је оптужен је да је нарушио углед Хашког трибунала тиме што је у медијима 2010. изјавио да је Шешељево здрвље угрожено и да је здравствена нега у Хагу лоша.

 

ХАШКА `СВЕТА КРАВА`

      То је онај период, како кажу наши саговорници, када је Шешељ одведен, без свога пристанка, на електроконверзију, односно електрошокове који служе да се срчани ритам врати у нормални синусни ритам. Међутим, процедура је била неуспешна и аритмија је остала.

      За `случај Алексић` Трибунал је формирао дисциплинску комисију састављену од чланова Удружења бранилаца у хашком трибуналу. Тренутно је тај поступак на другом степену, где су у већу које треба да донесе другостепену, дакле коначну одлуку, од укупно петорице чланова - тројица судије у Трибуналу. А недавно је покренут дисциплински поступак и против Дејана Мировића.

      Званични захтев за покретањем поступка за укидање статуса правног саветника подноси Секретаријат Трибунала, односно Џон Хокинг (адвокат у Великој Британији и Аустралији).

      Иначе, могуће последице су да се Алексићу (потенцијално и Мировићу) укине привилегована комуникација са Шешељем, али и да му се одреди новчана казна до 10 000 евра. Могуће је и покретање поступка за непоштовање суда у ком случају му прети седам година робије и казна до 100 000 евра и то кумулативно, и једно и друго.

      "Трибунал је, да се вратимо на почетак, `света крава` којој нико не сме да стане на пут јер ће бити кажњен. Чак ће и целим државама бити забрањено да се било шта из наслеђа хашког трибунала доведе у питање. Зато ће се, у земљама Балкана, вероватно увести кривично гоњење и кажњавање за оне који буду негирали "утврђену истину", који се усуде да оспоравају новоутврђене `историјске` чињенице, као што је измишљени тзв. БХС, језик који се наводно говори на територији Балкана.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари