Власт да се изјасни о иницијативи за укидање Хашког трибунала

КОМИТЕТ ЗА ОДБРАНУ ВОЈИСЛАВА ШЕШЕЉА

ОБРАТИО СЕ ЈАВНОСТИ И ВЛАДАЈУЋОЈ КОАЛИЦИЈИ

  • НЕМАЊА ШАРОВИЋ: Одвођење Војислава Шешеља је имало за циљ да уништи СРС, и да је уклони са политичке сцене. Кад то уништавање странке није успело споља 2007., када је било потпуно јасно да је Шешељ победник у процесу, започело је уништавање СРС изнутра. Започео је пројекат проевропске трансформације Николића и Вучића...
  • Повратак Војислава Шешеља у Србију зависи пре свега од политичке ситуације у Србији, од тога када ће бити расписани следећи избори   - упозорио је Шаровић
  • ДЕЈАН МИРОВИЋ: Позивамо представнике Србије да подрже иницијативу Русије за укидање Хашког трибунала. Ако то ураде, доказаће да су стварно против Хашког трибунала, стварно се брину о правима српских грађана у Хашком трибуналу

         КОМИТЕТ за одбрану Војислава Шешеља обратио се јавности и власти поводом одлуке НАТО-трибунала да изрицање првостепене пресуде лидеру радикала одложи за 30. октобар.

         Пре два дана је био тачно 3700-ти дан од како се председник Српске радикалне странке др Војислав Шешељ налази у Хашком трибуналу. Тај крајње неславни јубилеј, Хашки трибунал је обележио тако - нагласио је заменик председника СРС Немања Шаровић - што је изрицање првостепене пресуде др Војиславу Шешељу одложио за додатних шест месеци и тиме практично за трећи термин за изрицање првостепене пресуде одредио 30. октобар 2013.

         Подсетићу вас на чињеницу, наставио је Шаровић, да је Серж Брамерц још давне 2011., у децембру, рекао како ће првостепена пресуда у поступку против Војислава Шешеља бити донета најкасније у марту 2013. У том тренутку, то је било пуних 15 месеци, док ће, по његовим речима тада, другостепена пресуда бити донета најдаље у марту 2015. Када се тај дуго чекани март 2013. примакао, у исто време када су усташки и шиптарски злочинци ослобађани, из Хашког трибунала смо добили обавештење да је доношење те првостепене пресуде за Војислава Шешеља одложено и да ће бити најкасније у јулу.

         Нажалост, сведоци смо да су се обистиниле прогнозе које смо давали ми из тима за одбрану, кад смо говорили да са Хашким трибуналом никада нисте начисто, да у Хашком трибуналу не важе апсолутно никаква правила и да је термин доношења те првостепене пресуде крајње неизвестан.

         У хашком трибуналу немате коме да се жалите, поступак може трајати неограничено, а већ тече 11 година. И, чак, уколико се деси да се примакне 30-октобар, а да онда кажу да нису стигли и да ће пресуда бити у мају 2014., ни тада Шешељ неће имати било коју другостепену инстанцу којој се може обратити и евентуално упутити жалбу због третмана какав цивилизована историја не памти да је имао било ко.

         Још једним одлагањем доношења првостепене пресуде - додао је Шаровић - још једном је потврђено оно што више нико у Србији не спори, а то је да је Војислав Шешељ пре свега политички затвореник чије је одвођење у Хашки трибунал имало за циљ да њега уклони са политичке сцене у Србији, како би непријатељи српског народа остварили своје циљеве. Ти циљеви су признавање независности Косова - суштинско и фактичко, интернационализација питања Војводине (на том пројексту здружено раде ДС и СНС), национално понижавање Србије и њено економско потчињавање.

         Када је Шешељ отишао у Хашки трибунал прве четири и по године, односно првих 1717 дана је трајала битка за његово право да се брани сам. План Хашког трибунала је био да процес буде фарса, да Војислав Шешељ буде "икебана" у судници, а да адвокати које одреди сам Трибунал буду ти који ће бити наводно одбрана и припремати одбрану Војиславу Шешељу. Онога тренутка када се изборио за право да се брани сам, Војислав Шешељ је победио у том поступку, а касније растурање сведока, вештака, назови експерата и наравно Тужилаштва трибунала је била само немновна последица чињенице да може да се брани сам.

         Одвођење Војислава Шешеља је, као што сам рекао, имало за циљ да уништи Српску радикалну странку, и да је уклони са политичке сцене. Кад то уништавање странке није успело споља, 2007., када је било потпуно јасно да је Шешељ победник у процесу, започело је уништавање Српске радикалне странке изнутра. Започео је пројекат проевропске трансформације Николића и Вучића. Последице њихове проевропске трансформације данас видимо на политичкој сцени Србије.

         Да ли мислите да би уз јаку Српску радикалну странку икада било могуће да било ко размишља о прихватању онога што премијер назива капитулацијом, а први потпредседник Владе каже да су нам понудили ништа?

         Промене на политичкој сцени Србије је оно што је условило да се више не прича о аутономији Косова и Метохије унутар Србије, већ, како кажу, о аутономији српске националне заједнице - другим речима - српске националне мањине унутар тзв. независног Косова.

         Постоји само један сигуран начин - указао је Шаровић - да се Војислав Шешељ врати у Србију, а то је јака Српска радикална странка. Српски народ и Српска радикална странка не могу очекивати било шта добро од непријатеља Србије, пре свега од западних сила. Ако желимо да Војислав Шешељ поново буде у Србији, да буде међу нама, морамо сви заједно вратити Српску радикалну странку на место које јој припада на политичкој сцени Србије. Јер, потпуно је извесно да ће непријатељи српског народа држати Војислава Шешеља у Хагу док год мисле да тиме уништавају Српску радикалну странку. А потпуно је јасно да без Српске радикалне странке у Србији нема политичке снаге која се може одупрети пропадању Србије. Док год државни врх буде пристајао на ултиматуме Запада, док год будемо прихватали један по један услов који нам намећу, дотле ће они измишљати нове и још горе услове.

         Шаровић је још сумирао: „Војислав Шешељ је током свог боравка у Хашком трибуналу оборио многе негативне рекорде и однос према њему се не може упоређивати са односом било ког притвореног у Хашком трибуналу. Он је једини оптужени у Хашком трибуналу коме су оспоравали парво да се брани сам. Он је чак био принуђен да се 28-дневним штрајком глађу избори за то своје право које му гарантују сви правни системи у цивилизованом свету. Војислав Шешељ је једини коме је Хашки трибунал забрањивао комуникацију како са породицом, тако и са правним савњетницима и једини је притвореник коме никада није одобрена ни једна једина посета од стране пријатеља, иако сви оптужени несметано имају посете пријатеља. Војислав Шешељ је једини коме никада није дозвољено да барем привремено буде на слободи, без обзирана то што је његов притвор и трајање поступка убедљиво најдуже. Није му дозвољено ни да макар првостепену пресуду чека на слободи. Он је чекао најдуже, од доласка у Трибунал, до почетка суђења.

         - Судећих дана је, веровали или не, било свега 175! Ако то упоредите са бројем дана колико се тренутно налази у притвору, а то је 3702 дана, видећете да од ових десет и по година, да су желели да суде и да се суђење што пре заврши (као што је случај Ратка Младића или Радована Караџића), Хашки трибунал би суђење Шешељу завршио одавно. Да су имали било какве доказе да Војислава Шешеља осуде за било шта, поступак би био готов за две или три године, као и остали слични поступци, са сличним бројем сведока и доказних предмета. Међутим, потпуно је очигледно - подвукао је Шаровић - да Тужилаштво, судије и Секретаријат Хашког трибунала немају начина и знања да се изборе са Војиславом Шешељем на други начин сем да му укидају основна људска и процесна права и тако што ће унедоглед пролонгирати поступак који траје већ једанаесту годину.  

          - А српској јавности се, не случајно, стално подмећу некакве лажи. Стално се јавност Србије убеђује како ће се Војислав Шешељ ускоро вратити, до сада су нас 10 или 15 пута убеђивали: доћи ће за два месеца, доћи ће за три месеца. Мало се подигне, да кажем, нада и ентузијазам код чланова Странке и код српског народа. А онда, када видимо да се Војислав Шешељ не врати, то има далекосежне последице и на Српску радикалну странку и на српски народ.

         Данас је потпуно јасно - једном за свагда треба прекинути такве приче. Дакле: повратак Војислава Шешеља у Србију зависи пре свега од политичке ситуације у Србији, од тога када ће бити расписани следећи избори. И, јасно је да од непријатеља Србије не можемо очекивати било какву помоћ. Неће они који га 11 година држе у Хагу пустити да би ојачали Српску радикалну странку пред изборе.

         Шаровић је закључио речима: Једини сигуран начин и једини пут за повратак Војислава Шешеља у Србију је јака Српска радикална странка. Уколико српски народ заиста цени жртву коју Шешељ протеклих десет година подноси, оно што треба да уради је да на сваки начин помогне Српску радикалну странку у борби за ослобођење Србије, у борби за национални препород и у борби за економски опоравак”.

         О новој хашкој ујдурми говорио је и Шешељев правни саветник потпредседник СРС др Дејан Мировић.

         - Хтео бих да вас обавестим о нечему што нисте могли да сазнате преко средстава информисања која су под контролом власти. У телевизијском преносу смо видели председника Србије који у квазипатриотском дискурсу критиковао Хаг, али ништа конкретно није понудио у том смислу. Неколико говорника после њега је било обраћање сталног представника Русије у СБ УН Виталија Чуркина, који је много жешће него председник Србије критиковао Хаг. Једини конкретан случај који је поменуо Чуркин је био др Војислав Шешељ. Чуркин је нагласио да је реч о недозвољеној дужини притвора, о срамном процесу који се води 11 година против човека коме ништа не може да се докаже у првом степену, нити за непоштовање суда. За разлику од председника Србије, Чуркин је истакао веома угрожено здравствено стање др Шешеља.

         Поново, дакле, имамо апсурдну ситуацију да се представник Русије жешће и принципијелније залаже за права српског држављанина од представника Србије.

         У том смислу, ми из Српске радикалне странке, позивамо представнике Србије који су се ређали (и потпредседник Владе је био у СБ УН и у квазипатриотском дискурсу критиковао Хаг) да подрже иницијативу Русије за укидање Хашког трибунала. Ако то ураде, доказаће да су стварно против Хашког трибунала, стварно се брину о правима српских грађана у Хашком трибуналу, али ако то не ураде, ако не подрже ову иницијативу руске дипломатије, читава њихова прича - упозорио је Мировић - биће јефтини популизам, јефтино отимање гласача и зла намера да се униште све патриотске снаге које су пре свега и једино концентрисане у Српској радикалној странци.

         Тест за новинаре је да ли ће ово објавити, јер би било коректно да чујемо све што се десило у СБ УН , а не да имамо пренос Николића који сат чита туђи говор. А онда се прекида пренос и не можемо да чујемо шта је рекао господин Чуркин, а ми у Српској радикалној странци сматрамо да је важно да чујемо шта једна тако велика сила, стална чланица СБ УН, мисли о случају Војислава Шешеља.

         Одговорно тврдим да је Чуркин био много оштрији од председника Србије. Тврдим одговорно и позивам се на Титова који је рекао да ће Русија уложити вето у СБ УН ако се Србија заинтересује за тај случај. Хајде да видимо те патриоте, ако су толико принципијелни, а сетили су се после десет година да критикују Хаг због Шешеља, да се придруже тој иницијативи и да се тај монструм међународног права и тај лицемерни рад у Хагу истера на чистину и да им се онемогући да се иживљавају над једним српским грађанином. Оваквих 11 година притвора није постојало не у модерном европском правсуђу, него нема ни у оном суду у Руанди.

         Према томе, ми смо овде врло јасни и принципијелни, без икаквих емоција. Само желимо - нагласио је Мировић - да истерамо ствари на чистину и позивамо власт да се изјасни о иницијативи Руске федерације.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари