Трибунал „до даљег“ одложио изрицање пресуде Шешељу

„СУДСКИ ПАНЕЛ“ ТРЕБА ДА ПРЕИСПИТА ОДЛУКУ О ИСКЉУЧЕЊУ СУДИЈЕ ХАРХОФА ИЗ ПРОЦЕСА ПРОТИВ ЛИДЕРА СРС

  • Према распореду утврђеном 12. априла ове године - пресуда Војиславу Шешељу требало је да буде изречена 30. октобра

        ХАШКИ трибунал одложио је до даљњег изрицање пресуде Војиславу Шешељу, првобитно планирано за 30. октобар, пошто судски панел још није размотрио захтев тужилаштва да се преиспита одлуку о искључењу судије Фредерика Хархофа из случаја против Шешеља.

        У одлуци коју је Хашки трибунал данас објавио, председавајући судија Првостепеног већа Жан-Клод Антонети подсетио је да је, према временском распореду утврђеном 12. априла ове године, пресуда Шешељу требало да буде изречена 30. октобра.

        „С обзиром на околности, одлука од 12. априла се поништава и биће одређен нови датум за изрицање пресуде“, наводи се у саопштењу Хашког трибунала.

        Судија Антонети је подсетио да је један дански лист, под још неразјашњеним околностима, објавио писмо које је судија Хархоф упутио кругу својих блиских сарадника, након чега је Шешељ затражио Хархофово искључење због сумње у његову непристрасност.

        Тужилаштво је, са своје стране, тај захтев одбацило.

        Судски панел, који је именовао потпредседник Хашког трибунала, 28. августа је донео одлуку којом се судија Хархоф искључује из Претресног већа.

        Тужилашто је 6. септембра затражило од потпредседника Трибунала да поново размотри првобитну одлуку на основу неколико аргумената, уз подсећање да је судија Хархоф, заједно са још двојицом судија Претресног већа, затражио од панела да образложи своју одлуку.

        У захтеву за преиспитивање одлуке, Тужилаштво је нагласило да је комисија одлуку о пристрасности донела због јасних грешака у закључивању.

        Потпредседник Хашког трибунала Кармел Ађијус наложио је пре недељу дана да се, у интересу правде, поново састане трочлани судски панел и размотри захтев тужилаштва да се изнова размотри одлука о искључењу судије Хархофа из случаја против Шешеља.

        Потпредседник Хашког трибунала поновио је да ће одлука о искључењу судије Хархофа наставити да важи док панел не преиспита захтев тужилаштва, а да се додељивање другог судије уместо Хархофа одлаже.

        Хархоф је пре три месеца упутио приватно писмо на више адреса пријатеља и сарадника, изражавајући забринутост због смера којим председник Трибунала води завршницу процеса против Шешеља.

        Неколико тимова одбране је на основу тог писма затражило да се преиспита пристрасност судије Хархофа у процесима у којима учествује или је одлучивао.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари