Шешељ затражио изузеће судије Хархофа иако је критиковао Мерона

ОЦЕНИО ДА ДАНСКИ СУДИЈА ИМА СКЛОНОСТ

ДА УВЕК ОСУЂУЈЕ САМО СРБЕ И ТО ДРАКОНСКИ

  • СРС: Шешељ већ 11 година пише и говори о двоструким стандардима Хашког трибунала и то - много опширније и прецизније од неколико фраза изнесених у писму судије Хархофа, због чега он оправдано сумња у његове добре намере, јер моралне и правне стандарде које захтева од других Хархоф није примењивао у свом раду

          ЛИДЕР Српске радикалне странке Војислав Шешељ поднео је данас председнику Хашког трибунала Теодору Мерону захтев за изузеће судије Фредерика Хархофа, јер озбиљно сумња у његове моралне и правне стандарде, саопштила је СРС.

         Разлог за подношење овог захтева је обелодањено писмо судије Хархофа у данским новинама „Берлингске“ од 6. јуна.

         У том писму, како наводи СРС, судија Хархоф упоређује неупоредиво - пресуде хрватским генералима са једне стране и пресуде Србима, наводним учесницима удруженог злочиначког подухвата, са друге стране.

         „Његово писмо показује да је он, у суштини, само учесник у борби за власт унутар Трибунала и да му до правде и правичности није стало“, истиче СРС, напомињући да, према Статуту Хашког трибунала, судије морају бити непристрасне и честите особе високих моралних квалитета.

         После обраћања медијима, а не Савету безбедности УН, јасно је да судија Хархоф није непристрасан и неутралан судија који би могао да размишља о утврђивању истине у поступку који се води против Шешеља, наводи се у саопштењу.

         Шешељ већ 11 година пише и говори о двоструким стандардима Хашког трибунала, и то, наводе у СРС-у, много опширније и прецизније од ових неколико фраза изнесених у писму судије Хархофа, због чега оправдано сумња у његове добре намере, „јер моралне и правне стандарде које захтева од других Хархоф није примењивао у свом раду“.

         У саопштењу се истиче да је Шешељ годинама указивао на повезаност председника суда Мерона са израелском казненом политиком и дипломатијом, али да судији Хархофу није сметало што Мерон континуирано крши основна људска и процесна права Шешеља, па се тек 2013. године сетио да, како се наводи, жигоше свог колегу.

         Судија Хархоф судио је, као члан претресног или жалбеног већа, у предметима Енвера Хаџихасановића и других, Фатмира Љимаја и других, Насера Орића, Сефера Халиловића, Расима Делића, Миће Станишића и Стојана Жупљанина и Драгомира Милошевића.

         „Прегледом ових пресуда јасно је да судија Хархоф не крије склоност да увек осуђује само Србе и то драконски“, истиче се у саопштењу.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари