Шешељ затражио хитно ослобађање због очигледне „злоупотребе поступка”

У ЗАХТЕВУ НАПИСАО ДА СЕ ПОСТУПАК ПРОТИВ ЊЕГА НЕ МОЖЕ НАСТАВИТИ НА ПРАВИЧАН НАЧИН И ЗАТРАЖИО 12 МИЛИОНА ЕВРА ОДШТЕТЕ

  • Констатујући да је Данац Хархоф био члан Претресног већа током читавог претресног поступка, Шешељ је закључио да су сви елементи тог поступка ништавни и да се суђење не може наставити. Подвукао је да са правне тачке гледишта није могуће аутоматски укључити новоименованог судију Мандиаје Нијанга у процес

         ЛИДЕР радикала Војислав Шешељ затражио је од Хашког трибунала да га хитно ослободи, пошто се поступак који се против њега води не може наставити на правичан начин и да му на име обештећења исплати 12 милиона евра, наводи се у поднеску који је Трибунал данас објавио.

         Наводећи бројне примјере отвореног кршења основних људских и процесних права Шешеља, његов стручни тим оценио је да је оптуженом неоспорно проузрокована стварна штета.

         „Флагрантно кршење начела експедитивности указује на очигледну примену доктрине злоупотребе поступка, па се захтева обустављање кривичног поступка и хитно и неодложно пуштање др Војислава Шешеља на слободу, јер је очигледно да се поступак не може наставити на правичан начин”, пише у поднеску Шешељевог стручног тима.

         Шешељ је, због свих ових разлога, претрпео и нематеријалну штету која се не може надокнадити само констатацијом о повреди његових права, већ и исплатом накнаде штете у износу од 12 милиона евра, закључује се у овом документу.

         У поднеску је изложено мишљење оптуженог поводом одлуке Претресног већа о наставку процеса након што је судија Фредерик Хархоф изузет из поступка, на захтев Шешеља.

         Констатујући да је Хархоф био члан Претресног већа током читавог претресног поступка, Шешељ закључује да су сви елементи тог поступка ништавни и да се поступак, као такав, не може наставити.

Судија Хархоф

         Оптужени сматра и да са правне тачке гледишта није могуће аутоматски укључити новоименованог судију Мандиаје Нијанга у процес.

         Судско веће Хашког трибунала одобрило је крајем августа захтев лидера Српске радикалне странке за изузеће судије Хархофа због сумње у његову непристрасност.

         Дански судија је био члан расправног већа које је од 2007. до марта ове године Шешељу судило по оптужници за злочине над Хрватима и муслиманима у Хрватској, БиХ и Војводини од 1991. до 1993. године.

         Вршилац дужности председника Трибунала судија Кармел Ађијус именовао је крајем октобра сенегалског судију Нијанга као члана судског већа у процесу против Шешеља.

         Ађијус је изразио мишљење и да би Судско веће требало да се консултује са Шешељем око тога да ли да саслушања буду поновљена или да се поступак настави с новопостављеним судијом.

         Шешељ се добровољно предао Трибуналу у фебруару 2003. године и од тада је у притворској јединици тог суда у Схевенингену. Приликом првог појављивања пред Судским већем изјаснио се да није крив ни по једној тачки оптужнице.

         Одвојено од оптужби за злочине против човечности и кршење закона и обичаја ратовања, Шешељ је у два наврата правоснажно осуђен због непоштовања суда, на 15 и 18 мјесеци затвора, а трећи пут пред првостепеним већем на две године.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари