Шешељ од Хашког трибунала тражи накнаду штете од 12 милиона евра

У ЗАХТЕВУ СЕ НА 48 СТРАНА НАВОДИ ДА СЕ ЛИДЕР РАДИКАЛА

НЕЗАКОНИТО НАЛАЗИ У ПРИТВОРУ ВЕЋ 135 МЕСЕЦИ

Зоран Красић

  • Укупно 5.150.000 евра тражи на име накнаде за душевне болове због неоснованог лишавања слободе, због умањења животне активности, повреде угледа, части, слободе, права личности, за будућу нематеријалну штету, физичке болове и претрпљени страх

        ХАШКИ трибунал је објавио детаље захтјева председника Српске радикалне странке Војислава Шешеља за исплату 12 милиона евра одштете због незаконитог држања у хашком притвору.

        Шеф правног тима за Шешељеву одбрану Зоран Красић рекао је Срни да је Шешељев поднесак, који је Хашки трибунал проследио медијима електронском поштом, он предао 10. јуна и у њему прецизирао свој одштетни захтев.

        „То је само прецизирање његовог захтева за накнаду штете, који је истицао и раније, а и на завршној речи 10. марта 2012, када је рекао: „Тражим да ме пустите на слободу и да ми накнадите штету због боравка у Хашком трибуналу“, објаснио је Красић.

        У објављеном документу Шешељ тражи накнаду штете за „материјалну и нематеријалну штету по основу неоснованог притвора“.

        На име накнаде за душевне болове због неоснованог лишавања слободе, због умањења животне активности, повреде угледа, части, слободе, права личности, за будућу нематеријалну штету, физичке болове и претрпљени страх - тражи укупно 5.150.000 евра.

        За повреду угледа Шешељ тражи 1,1 милион евра, а за душевне болове због повреде части 800.000 евра.

        За „претрпљени страх“ лидер радикала захтева накнаду од 337.933 евра, а за накнаду нематеријалне штете за чланове породичног домаћинства 310.309 евра и 50 евроценти.

        У оквиру материјалне штете Шешељ тражи 675.000 евра накнаде због „повреде части и ширења неистинитих навода“, као и 280.000 евра на име „изгубљене зараде са порезима и доприносима“, док на име „неискоришћених права из радног односа тражи“ тражи 11.927 евра.

        У захтеву се на 48 страна између осталог наводи да се Шешељ неосновано налази у притвору већ 135 месеци.

        Влада Србије је синоћ саопштила да је спремна да Трибуналу пружи гаранције за привремено пуштање на слободу Шешеља, под условом да се лидер радикала у правно обавезујућој форми изјасни да ће поштовати све услове које одреди или са њим договори надлежно судско веће.

        Срна

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари