Шешељ није пристао на „кућни Схевенинген“, Хаг одустао од привременог ослобађања

ЛИДЕР РАДИКАЛА ОДБИО ДА СЕ У ПИСАНОЈ ФОРМИ ОБАВЕЖЕ

ДА ЋЕ ПОШТОВАТИ УСЛОВЕ ХАШКОГ ТРИБУНАЛА

              Scheveningen

         ХАШКИ трибунал обуставио је данас процедуру привременог пуштања на слободу Војислава Шешеља пошто оптужени није желео да се обавеже на ограничење слободе кретања на територији Србије.

         Првостепено веће под председавањем судије Жан-Клода Антонетија донело је одлуку о обустављању те процедуре и наложило да се Владе Србије и Холандије обавесте о тој одлуци, саопштио је Хашки трибунал.

         У образложењу се подсећа да је Веће отпочело процес консултација у којем су учествовале релевантне стране, као и Србија и Холандија, како би се оптужени евентуално привремено ослободио с обзиром на продужење судског поступка који се против њега води због замене једног судије.

         Такође се подсећа да је пуштање Шешеља на привремену слободу изискивало известан број ограничења, те да је Влада Србије своју сарадњу условила формалним и недвосмисленим обећањем оптуженог да ће поштовати одређене услове.

         Веће у одлуци даље наводи да Шешељ није желео да се обавеже на ограничење слободе кретања у границама територије Србије те да, сходно томе, прекида започету процедуру његовог евентуалног привременог ослобађања.

         Хашки трибунал је 4. јула дао рок од три дана Шешељу да се изјасни да ли ће поштовати услове за привремено ослобађање.

         Лидер СРС Војислав Шешељ изјавио је у уторак да не намерава да се писано изјасни да ли ће поштовати услове Хашког трибунала за евентуално пуштање на привремену слободу, наведено је у интерном меморандуму Хашког трибунала.

         Главни услов је био да буде под надзором српских власти од тренутка ослобађања па све до повратка у Хаг, затим да поштује услове кућног притвора током читавог трајања привремене слободе.

         Шешељ би требало да пристане и да преда пасош српским властима, као и да не буде ни у каквом контакту са жртвама и сведоцима и да не покушава да на њих утиче ни на који начин.

         Један од услова је и да Шешељ не омета процедуру нити ток правде и да о свом случају разговара само са члановима свог правног тима.

         Према захтеву Трибунала, Шешељ би, такође, морао да се стриктно повинује сваком захтеву српских власти како би им омогућио да поштују обавезе које им намеће одлука о привременом ослобађању.

         Шешељ се 23. фебруара 2003. године добровољно предао Хашком суду, где се изјаснио да није крив ни по једној тачки оптужнице, која га терети за злочине против човечности и кршење закона и обичаја ратовања од 1991. до 1993. године у Хрватској, БиХ и Војводини.

         Од тада је у притвору у Scheveningen-у, а његов предмет је и даље у претресном поступку, који је почео 2007. године.

         Тужилаштво је крајем 2010. завршило изношење доказа, а оптужени, који се сам брани, није желео да износи никакве аргументе одбране.

         Тањуг

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари