Шешељ најавио улазак у БиХ, Мектић му прети хапшењем и депортовањем - назад у Србију

ДОДИК: ШЕШЕЉ ЈЕ ЗА МЕНЕ СЛОБОДАН ЧОВЕК И МОЖЕ СЕ КРЕТАТИ ПО РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ

Драган Мектић

  • Председник СРС: „Сигурно је да ће делегација странке доћи (у Братунац, да ода почаст српским жртвама). Што се тиче мог доласка, још ћемо одлучити о томе, јер ми је службено забрањен улазак у БиХ одлуком бившег високог представника Карлоса Вестендорпа. Међутим, ми ћемо ускоро да прекршимо ту забрану“

        МИНИСТАР безбедности БиХ Драган Мектић изјавио је да лидер Српске радикалне странке Војислав Шешељ не може ући у БиХ, јер има забрану коју му је раније изрекао високи представник у БиХ.

        „Ако уђе илегално, биће процесуиран као и сваки други човек који уђе илегално“, рекао је Мектић за сарајевски недељник Став.

        Закон о странцима прописује да у БиХ не може ући особа која има забрану уласка, а уколико то покуша, службеник на граничном прелазу ће му издати решење о одбијању уласка у БиХ, а може бити и кажњен новчано, у износу од 300 до 1.500 марака.

        Ако Шешељ уђе у БиХ илегално, биће ухапшен и предат Служби за послове са странцима и врло брзо ће бити депортован у земљу чији је држављанин.

        Медији су раније објавили да је могуће да Шешељ дође у Братунац, како би одао пошту српским жртвама.

        „Сигурно је да ће делегација странке доћи. Што се тиче мог доласка, још ћемо одлучити о томе, јер ми је службено забрањен улазак у БиХ одлуком бившег високог представника Карлоса Вестендорпа. Међутим, ми ћемо ускоро да прекршимо ту забрану“, изјавио је тада Шешељ.

        Лидер српских радикала навео је да ће на неком месту и у одређено време он ипак прећи границу БиХ и појавити се у Братунцу.

        Данас се завршавају Петровдански дани, који се сваке године организују у знак сећања на Србе убијене током рата на подручју Братунца и Сребренице.

        Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је агенцији Срна да је ослобађајућом пресудом пред Хашким судом лидер радикала Војислав Шешељ и формално-правно слободан човек и да све инсинуације у вези са његовим ликом и делом које се појављују у појединим политичким круговима, падају пред таквом пресудом.

        Упитан да ли Шешељ има право да уђе у БиХ, Додик је рекао да за њега као председника Републике Српске то није упитно.

        „Кретање Шешеља по Републици Српској за мене није, нити може бити упитно, јер је он слободан човек“, истакао је он.

        Бета

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари