ШЕШЕЉ МЕРОНУ: Поново са личном мржњом кршите моје људска и процесна права

ЛИДЕР РАДИКАЛА НАПИСАО ЖАЛБУ ПРЕДСЕДНИКУ ХАШКОГ ТРИБУНАЛА

  • „Као председнику МКСЈ који непрекидно крши моја права и судији који то ради од 2003. године уз очигледну, острашћену, неконтролисану, нецивилизовану и нескривену личну мржњу, пишем вам ову жалбу“, написао је Шешељ Теодору Мерону

         ЛИДЕР Српске радикалне странке Војислав Шешељ уложио је жалбу председнику Међународног кривичног суда за бившу Југославију (МКСЈ) Теодору Мерону, после одлуке секретаријата Хашког трибунала да му укине могућност привилеговане комуникације с његовим правним тимом, саопштио је данас Хашки суд.

         Шешељ је у образложењу жалбе написао да су његова људска и процесна права непрекидно кршена од 2003. године, што доказује и одлука да се његовом кејс менаџеру, правнику Немањи Шаровићу, не одобре путни трошкове и несметана посета, већ да то учини само за правне саветнике др Дејана Мировића и адвоката Милана Терзића.

         „Као председнику МКСЈ који непрекидно крши моја права и судији који то ради од 2003. године уз очигледну, острашћену, неконтролисану, нецивилизовану и нескривену личну мржњу, пишем вам ову жалбу“, написао је Шешељ Теодору Мерону, поручивши да су, од када је Мерон поново председник суда, кршена пројна његова права, „од права на слободу и праведно суђење, до права на суђење у разумном року“.

         „У важном периоду када је за 30. октобар 2013. године заказано доношење првостепене пресуде... поново се крше моја људска и процесна права. Тачније, затражио сам у складу са уобичајеном процедуром да ме 17. и 18. јуна у Притворској јединици УН посете моји правни саветници др Дејан Мировић и адвокат Милан Терзић, као и мој кејс менаџер, дипломирани правник Немања Шаровић“, написао је Шешељ.

         Посета је, међутим одобрена само правним саветницима, али не и Шаровићу, указао је лидер радикала.

         „Такав поступак не доживљавам само као кршење мојих људских права, већ и као грубу провокацију, или као наставак провокативног деловања према мени, још од времена када сам затражио 2010. године (и то је било одобрено) да Шаровић буде мој кејс менаџер“, оценио је Шешељ и подсетио да Шаровићу није омогућен ни привилеговани приступ подацима у вези с његовим предметом и базом података на првом нивоу.

         Лидер радикала је у жалби написао да овај поступак показује да њему није дозвољено да води своју одбрану без сметњи, као и да су му онемогућене с цлановима правног тима.

         Шешељ од Мерона тражи да му омогући несметану посету не само Мировића и Терзића, већ и Шаровића, 17. и 18. јуна у Притворској јединици УН, као и да му се одобре путни трошкови.

         Заменик председника радикала Немања Шаровић јуче је, на конференцији за новинаре, рекао да Шешељев правни тим још није добио одлуку о забрани привилеговане комуникације у писаној форми, а жалбу ће уложити када је добије.

         Према његовим речима, одлука о забрани привилеговане комуникације донета је на основу Правилника о притвору особа које чекају на суђење или жалбени поступак пред Међународним судом.

         Према тој одлуци, рекао је Шаровић, комуникација се може ограничити само кад постоји основана сумња да се та привилегија злоупотребљава да би се организовао бег, утицало на сведоке, да би се они застрашили или да се омета спровођење правде.

         Међутим, како је поручио Шаровић, ниједан од тих аргумената не важи у Шешељевом случају, јер је он у Трибунал отишао добровољно, а сва саслушавања сведока су завршена.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари