Русија брани Војислава Шешеља, а Србија ћути пуних девет година!

Радикали 9. децембра поново протестују пред зградом Председништва Србије

  • Руски представник у Савету безбедности Виталиј Ћуркин назвао је процес Војиславу Шешељу `злогласним` и то и присиствуи Мерона и Брамерца – оценио посланика СРС  Дејан Мировић
  • За земље Источне Европе, додао је, ЕУ значи само даље осиромашење, даљи пад стандарда и већу незапосленост. Зато ће сутра у 12 сати, сви функционери СРС, бити испред Председништва Србије и организоваћемо протест: „Нећемо у Европску унију“

         ОВА конференција има две теме, које су срло актуелне. Прва је кандидатура за чланство у Европску унију, поводом које не можемо  чути ниједно критичко мишљење, ништа што се не уклапа у догму да Европска унија нема алтернатву, да због ње треба одбацити 15 одсто територије, да треба да живимо лошије, да треба да све дамо њима у руке предузећа, банке, да смањимо пензије...

         У том смислу, а ја вас сада о томе обавештавам, 9. децембра у 12 часова, испред Председништва Србије, значи испред фактичког центра моћи у овој држави, функционери Српске радикалне странке ће организовати протест, исказаћемо да смо против Европске уније, у складу са нашим плакатима које сте видели: Нећемо у Европску унију. И то не само зато што нам отима 15 одсто територије, већ што је кандидатура лажна прича, лажно обећање да ће нам бити боље.

         То се види и на примеру Македонија, која већ 6 година има кандидатуру, а тамо су сада просечне плате за 20 одсто мање него у Србији. Ето видите како ЕУ доноси бољи живот и шта значи кандидатура у пракси. Ми кажемо да то у пракси значи само даље осиромашење Србије, само даљу пљачку њених ресурса (погледајте само шта нам ради Алпина, која хоће да наплати још 60 милиона евра за мост код Бешке).

         За земље Источне Европе, ЕУ значи само даље осиромашење, даљи пад стандарда и већу незапосленост. Зато ће сутра у 12 сати, сви функционери СРС, бити испред Председништва Србије и организоваћемо протест: „Нећемо у Европску унију“

         Друга тема ове конференције је јучерашњи наступ представника Руске федерације у Савету безбедносту УН Виталија Ћуркина, када је била тема Хашки трибунал. На заседању су присуствовалии Брамерц и Мерон.

         Наши медији преносе само шта је рекао Брамерц, а ја ћу вам рећи да је главна тема наступа амбасадора Ћуркина био Војислав Шешељ и његов процес у Хагу.

         Он је дословно рекао да је реч о злогласном процесу, непоштовању процесних и људских права и да је Русија забринута због онога што се дешава са Војиславом Шешељем. Не само због тога што то траје девет година, а да нема првостепене пресуде, већ и зато што су угрожени његово здравље и његова процесна права. Ћуркин је у том смислу критиковао Брамерца и Мерона: зашто нису изнели детаље о процесу Шешеља. Ћуркин је тада рекао, цитирам, да Русија посебну пажњу обраћа на процес Војиславу Шешељу.

         У том смислу, ми као странка, као људи, као правници кажемо да је апсурдно, готово невероватно да једна страна држава, која је пријатељска, обраћа пажњу на кршење права једног српског грађанина, док девет година власт у Србији ћути о српском грађанину који се налазиу Хашком трибуналу. То је апсурд који је необјашњив и са правне, и са политичке и са људске стране гледишта.

         Апсурдно је да Руска федерација у највишем дипломатском телу, Савету безбедности УН , брани људска и процесна права Војислава Шешеља, а да представници власти у Србији девет година ћуте и не смеју да кажу једну реч за свог грађанина.

 

  

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари