Преко Шешеља покушавају да „пишу“ и пресуде Караџићу и Младићу

ПОЧЕЛО ИЗНОШЕЊЕ ЗАВРШНИХ РЕЧИ ОПТУЖБЕ

У ПРОЦЕСУ ПРОТИВ ЛИДЕРА РАДИКАЛА

  • Оптужба најавила да ће у наредна три дана извести све заступнике оптужбе (њих укупно пет) који су се смењивали током предходних година активног процеса
  • Господо судије, сматрам да је пет представника тужилаштва који ће износити завршну реч сувише мало. Сматрам да бар један треба да иде на сваки сат суђења, јер они нису способни дуже од сат да смислено говоре
  • Шешељ био учесник у удруженом злочиначком подухвату стварања сепаратне српске државе који је трајао од августа 1991. када су српске снаге почеле масовну кампању прогона несрпског становништва у Хрватској, а затим и у БиХ- изјавио је Матијас Маркусен
  • Стекао се утисак да су завршне речи тужилачке стране биле и у функцији прејудицирања још неизречених пресуде Радовану Караџићу и Ратку Младићу

Извештава: Марија М. Зарић

         КАРТЕ се спуштају на сто, док се коначно приближава крај маратонског суђења др Војиславу Шешељу.

        Судећи по уводном излагању завршне речи хашког тужилаштва, у процесу против лидера Радикала, заправо, човек не може да се одупре утиску да се радило о подмуклогм покушају оптужбе да на мала врата уведе оно што није успела са неизреченим пресудама о удруженом злочиначком подухвату бившем цивилном и војном руководству Републике Србије и Републике Срске, нарочито против председника СРЈ Слободана Милошевића, али и свих оних у чијем је случају ова тачка осуде изостала из разноразних разлога. Чак се стекао утисак да су завршне речи тужилачке стране прејудицирање још неизречених пресуде Радовану Караџићу и Ратку Младићу.

        Лидер СРС, иако видно измореног лица због срчаних проблема са којима је био поново пребачен у болницу, међутим, није дозволио да му скоро четворосатно суђење, које је старту каснило непуна два сата, због разлога које веће судије Жан Клод Антонетија није изнело, поквари расположење и препознатљив манир да и хумором парира кршењу својих права. Шешељ, који се у Хагу сам практично брани од оптужбе за вербални деликт, са благо развученим осмехом, (као и 7. новембра 2007. године када су изношене уводне речи оптужбе) мирно је слушао аргументе, интервенишући само у тренуцима када је било јасно да се тужилаштво баш запетљало. Што због технике која више пута „одбила послушност“, што због тужилачке амбиције да уз помињање Шешеља подкаче што више српских „елемената“ и структура везаних за рат у Босни. 

        План оптужбе је, према најавама Матијаса Маркузена, да у наредна три дана изведе све оне заступнике оптужбе (њих укупно пет) који су се смењивали током предходних година активног процеса. Сваки од њих има посебан задатак да појединачном аргументацијом убеди веће на који су начин, из њиховог угла, доказани појединачни делови оптужнице.

        - У својој завршној речи, тужилаштво ће се позабавити следећим питањима. Пре свега показаћемо да је оптужени био учесник у удруженом злочиначком подухвату, у оквиру којег је починио злочине за које се терети у оптужници. Ја ћу изнети аргументацију у вези са постојањем удруженог злочиначког подухвата, госпођа Бирсеј ће се позабавити доприносом оптуженог у том одухвату и чињењу злочина на тај начин што је подстрекивао злочине и помагао и подржавао починиоце. Друго, говорићемо о злочинима за које се оптужени терети у оптужници, а који су почињени у оквиру заједничке сврхе удруженог злочиначког подухвата. Говорићемо о Вуковару, доказном материјалу у вези са тзв. обрасцом понашања у општинама у Хрватској и БиХ, о Зворнику и ширем подручју Сарајева, Мостару и Невесињу, злочинима у Хртковцима. Најзад, ја ћу изнети закључке и аргументацију тужилаштва у вези са изрицањем казне – најавио је Маркузен. 

        - Господо судије, сматрам да је пет представника тужилаштва који ће износити завршну реч сувише мало. Сматрам да бар један треба да иде на сваки сат суђења, јер они нису способни дуже од сат да смислено говоре – нашалио се оптужени, који се приближава крају судског процеса, након девет пуних година проведених у притворској јединици Схевенингена. Нешто касније, када је отужба направила пети или шести гаф, лидер СРС није одолео да не прокоментарише како је лепо рекао да су неспособни да раде дуже од једног сата.

        Завршне речи оптужбе започео је тужилац Маркусен подсећањем да се на данашњи дан пре 20 година, 5. марта 1992. г, оптужени зарекао да је Српска радикална странка спремна да се свим средствима супротстави независности Босне и Херцеговине, као и да је запретио да ће, уколико БиХ то уради, потећи реке крви.

        - Сутрадан пошто је изнео ову претњу, БиХ је прогласила независност. Пре двадесет година, крајем марта месеца, потекле су реке крви у БиХ, као што су потекле предходно у Хрватској пошто је Хрватска прогласила независност. Претња оптуженог да ће тећи реке крви постала је једина реалност за сведока ВС 1064 – започео је своје уводно излагање тужилац, који у циљу појачања навода оптужнице, описује и судбину овог 22-годишњег сведока, муслимана из близине Зворника, који је наводно 30. маја 1992. преживео стрењање од стране „Шешељеваца“. Тужилаштво износи аргумент да су по завршетку рата есхумиране жртве овог масакра, међу којима је сведок идентификовао посмртне остатке оца и тројице браће,  међу 88 лешева.

        У овом предмету, како наводи Маркусен, реч је о одговорности оптуженог за злочине који су почињени над сведоком ВС 1064 и над свим осталим жртвама злочина Вуковара, Зворника, ширем подручју Сарајева, Мостару, Хртковцима... а у вези са којима су извођени докази у овом предмету. Стога, тврди, да доказни материјал показује ван сваке разумне сумње да су злочини који се износе у оптужници - доказани.

        - Конкретно, десетине хиљада невиних несрпских цивила, пре свега Хрвата и муслимана, присиљено су премештани и депортовани. Хрвати и муслимани који нису прогнани, држани су у заточеништву у нехуманим условима. Били су жртве премлаћивања мучења, силовања и изложени су сексуалним деликтима. Девестопет особа је лишено живота, углавном у крвопролићима или заточеничким објектима. Хрватска и муслиманска имовина је пљачкана, док су велики објекти уништавани и скрнављени. И Хрвати и муслимани су били жртве прогона. Они су отпуштани са посла, ускраћиване су им пензије и предузимане су мере како би се спречио њихов повратак кућама, пошто су били претходно прогнани – захуктавао се тужилац. 

        Господин Шешељ је оптужен за почињене злочине у Вуковару и Хртковцима. Како се чуло у судници, тужилаштво заступа тезу да је он, као члан удруженог злочиначког подухвата, наредио злочине које су српске снаге, између осталог и Шешељевци, починили. Оптужба сматра да доказни материјал показује да је оптужени подстицао, помагао и подржавао чињење злочина за које се терети у оптужници. Добровољци Српске радикалне странке, које је према опису тужилаштва Шешељ регрутовао, организовао и контролисао, починили су, тврди Маркусен, неке од "најдивљачкијих" злочина у свим наведеним општинама, где су важили за најбруталније.

        - Докази без сумње потврђују да је Шешељ био учесник у удруженом злочиначком подухвату стварања сепаратне српске државе који је трајао од августа 1991. када су српске снаге почеле масовну кампању прогона несрпског становништва у Хрватској, а затим и у БиХ- изјавио је Маркусен пре него што је започео и саму завршну реч оптужбе, која се у првом сегменту бави удруженим злочиначким подухватом.  

        Дакле, судећи по уводном дану, оптужба је - мешајући бабе и жабе - направила прави хашки лонац наводно „ван сваке сумње“ доказаних чињеница. А наредних дана слушаћемо коме је све намењено да се нађе у том лонцу.

        За сада су поменути Милошевић, Аркан, Младић, Караџић, Бели орлови, Црвене беретке, Територијалне одбране, СДС, САО Крајина, Мартић, Бабић, Крајишник, народ, војска, мапе, жеље. За мање од четири сата првог дана завршних речи, судницом су дефиловале речи, снимци, имена, титуле, докази.

        Факти наредних дана у потпуности, интегрално преносе завршне речи тужилаштва и одбране.  

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари