Мој аманет је: Крајина једног дана мора опет бити слободна

ЗАВРШНА РЕЧ ВОЈИСЛАВА ШЕШЕЉА У ХАГУ - СУЂЕЊЕ ТРИБУНАЛУ,

ОНИМА КОЈИ ИЗА ЊЕГА СТОЈЕ И ОПТУЖНИЦИ (7)

  • Тужилац Маркусен почиње тезом да сам се тачно пре 20 година 5. марта зарекао да је СРС спремна да се свим средствима супротстави независности БиХ и да сам запретио, да ће у случају независности потећи реке крви
  • То је за њега кључни аргумент, кључни доказ да сам просто желео ратне злочине, да сам их призивао, помагао, подстицао или сам извршио. Али, како је било могуће проглашење независности БиХ без сагласности српског народа?
  • Што значи да  муслимани и Хрвати нису могли да се договоре да прегласају Србе, а то се десило. Нисам ја крив што су они страдали зато што сам упозоравао да ће тећи реке крви. Крив је онај који је знао да ће да потеку реке крви, а ипак је кренуо са проглашењем независности
  • Какви бисмо ми то Срби били народ да се томе не супротставимо?! А били смо довољно поштени да унапред кажемо: немате право да укинете Србима статус конститутивног народа, а ако то у Босни укинете, изазваћете рат, реке крви. И десиле су се реке крви и то не зато што сам видовит човек, већ је то свако нормалан и озбиљан могао да предвиди... Срби су морали томе да се супротставе, па кад је било стани-пани,  и оружјем…
  • Онда су Американци одлучии да униште РСК… Прво су уништили систем веза, онеспособили српску авијацију изазвали пометњу. Није било тешко окупирати РСК, али то не може бити трајана и дуговечна окупација. Једног дана РСК ће поново бити слободна. А моја је улога да оставим аманет да мора опет једног дана бити слободна.

        ДА САД кренемо на оно што је тужилаштво изнело у својој завршној речи.

        Имао сам намеру да овде презентујем нека документа и неке књиге, чак и снимке. Међутим, од свега сам одустао јер немам могућности да радим и немам никаквог помоћника, тако да ћу се у својој завршној речи сконцентрисати само на оно што је рекло тужилаштво. Остало можда и није нарочито интересантно.

        Тужилац Маркусен почиње тезом да сам се тачно пре 20 година 5. марта зарекао да је СРС спремна да се свим средствима супротстави независности БиХ и да сам запретио, да ће у случају независности потећи реке крви. И, ово је за њега кључни аргумент, кључни доказ да сам просто желео ратне злочине, да сам их призивао, помагао, подстицао или сам извршио.

        Па како је било могуће проглашење независности БиХ без сагласности српског народа?

        И БиХ, и Хрватска, и све федералне јединцие бивше Југославије нису конституисане на демократски начин. Првобитна Југославија је била унитарна држава, и једним противуставним актом, тадашња власт 1939. г. договорила се са Хрватима за издвајање једног дела територије у тзв. Бановину Хрватску. То су урадили принц регент Павле Карађорђевић и председник његове Владе Драгиша Цветковић, у споразуму са хрватским предводником Влатком Мачеком. То је било противуставно и није никада прошло кроз Парламент.

        Та унитарна Југославија, вољом комуниста у току и након Другог светског рата, претвара се у федерацију и комунисти сасвим произвољно одређују шест федералних јединица. Измишљају нове нације, македонску... црногорску… па 20 година после рата и муслиманску. Замислите да сада у Француској, где имате поприлачан број и Француза муслимана, када би у једном тренутку рекли да нису више Французи него посебна муслиманска нација…То би вама било смешно, а у Југославији је то било трагично.

        Хрватска федерална јединица је конституисана вољом комуниста без икакве демократске процедуре, али су комунисти дали гаранције да је та федерална јединица, како су рекли, држава и хрватског и српског народа који живи у Хрватској...Срби су добили гаранцију да су конститутиван народ равноправан са Хрватима.

        Шта је то значило? Да Хрвати својом бројношћу никада не могу по кључним статусним питањима да надгласају Србе. Хрватска није могла да прогласи независност без сагласности политичких представника српског народа који у њој живи.

        У БиХ је то још било јасније, где ни један од тих конститутивних фактора није имао апсолутну већину. Имали су Срби пре Другог светског рата, док над њима није извршен геноцид… БиХ је конституисана као федерална јединци Срба, Хрвата и муслимана, и само њиховом сагласношћу је могао да се мења статус БиХ. Што значи да  муслимани и Хрвати нису могли да се договоре да прегласају Србе, а то се десило.

        И какви бисмо ми то Срби били народ да се томе не супротставимо?! А били смо довољно пошетни да унапред кажемо: немате право да укинете Србима статус конститутивног народа, а ако то у Босни укинете, изазваћете рат, реке крви. И десиле су се реке крви и то не зато што сам видовит човек, већ је то свако нормалан и озбиљан могао да предвиди... Срби су морали томе да се супротставе, па кад је било стани-пани,  и оружјем…

        Супротстављање је било успешно. Супротстављањем су Срби створили Републику Српску Крајину и Републику Српску. Рекли су: ако ви хоћете да се отцепљујете - идите слободно, али без нас и наших територија. А кад избије рат природно је да свако жели да заузме што већу површину територија. И то се дешава у сваком рату… Ствар се решава оружјем, а оставља се преговорима после рата хоће ли се нека корекција вршити.

        И, онда су Американци одлучии да униште РСК… Прво су уништили систем веза, онеспособили српску авијацију изазвали пометњу. Није било тешко окупирати РСК, али то не може бити трајана и дуговечна окупација. Једног дана РСК ће поново бити слободна. А моја је улога да оставим аманет да мора опет једног дана бити слободна.

        У БиХ муслимани су свакако били главне жртве и на време смо их упозоравали да Запад држи страну Хрватима и да ће их само искористити како топовско месо против Срба. Међутим, муслимани су кренули у тај рат, који је довео до многих жртава на све три стране, али најверовантије највише међу муслиманима. То што је БиХ, како каже г. Маркусен прогласила независност, било је потпуно нелегално. Зато је моја претња била упозорење које се нажалост обистинило...

        Е, сад за кога је све то била језива стварност? За обичне, мале људе који су се затекли на тешким местима и страдали. Али, нисам ја крив што су они страдали зато што сам упозоравао да ће тећи реке ркви. Крив је онај који је знао да ће да потеку реке крви, а ипак је кренуо о проглашење независности. А када је угрожен један део српског народа, било који, сви ми остали Срби дужни смо да му помогнемо…”

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари