Хашко тужилаштво није оспорило могућност Шешељевог привременог пуштања на слободу

ИЗРИЧИТО ТРАЖИ ЈЕДИНО: ДА МУ СЕ ПОСТАВЕ УСЛОВИ - ДА НЕ „УГРОЖАВА ЖРТВЕ, СВЕДОКЕ ИЛИ ДРУГЕ ОСОБЕ“ И ДА СЕ ВРАТИ

        ТУЖИЛАШТВО Хашког трибунала није се експлицитно изјаснило о привременом пуштању на слободу лидера Српске радикалне странке Војислава Шешеља.

        У одговору на налог судског већа да се стране у поступку изјасне о могућности да Шешељ буде привремено пуштен на слободу, Тужилаштво је навело да не може да разматра то питање, осим да напомене да је Жалбено веће недавно приметило да „оптужени за сада није показао да му је због дужине суђења, укључујући и притвор, нарушено право на фер суђење“.

        У случају да Шешељ буде пуштен на привремену слободу, истичу из Тужилаштва, судско веће треба да постави услове који обезбеђују да оптужени неће „угрожавати жртве, сведоке или друге особе“ и да ће се вратити у притворску јединицу када му то веће наложи.

        Из Тужилаштва наводе да се из листе активности за које је Шешељ навео да ће предузимати током привремене слободе може закључити да је оптужени „доброг здравља“.

        Претресно веће је 13. јуна издало налог којим се стране у поступку позивају да изнесу мишљење о могућности да Шешељ привремено буде пуштен на слободу, узимајући у обзир више разлога, међу којима и нарушено здравствено стање оптуженог.

        У одлуци већа је наведено да је позив странама упућен зато што у овом тренутку није могуће „одредити тачан датум изрицања пресуде“ пошто је судија Мадаје Нијанг затражио додатно време да се упозна са целим предметом.

        Срна

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари