Хашки трибунал тражи од Вучићеве владе да Шешеља држи у кућном притвору

ОД ХОЛАНДИЈЕ И СРБИЈЕ ТРАЖИ ГАРАНЦИЈЕ У ВЕЗИ СА ЕВЕНТУАЛНИМ ПРИВРЕМЕНИМ ПУШТАЊЕМ НА СЛОБОДУ ЛИДЕРА РАДИКАЛА

Др Војислав Шешељ

  • Један од захтева влади Србије је: да осигура да Шешељ буде у кућном притвору на адреси коју ће српске власти пријавити Трибуналу, као и да свако његово кретање из здравствених разлога буде у пратњи полицијских власти Србије
  • Осим овога, Влада Србије треба да се изјасни и о томе да ли може да осигура да Шешељ одмах буде ухапшен у случају да прекрши ове услове, да му узме пасош и не допусти му било какво кретање/путовање са локације где ће боравити

        СУДСКО веће Трибунала за бившу Југославију у случају Војислава Шешеља позвало је Холандију (као земљу домаћина суда) и Владу Србије да се изјасне о гаранцијама у вези са евентуалним привременим пуштањем на слободу Војислава Шешеља.

        Како саопштава Хашки трибунал, веће тражи од Владе Србије да потврди да ли може да осигура прецизно наведене мере.

        Као прво, да одреди једног или више званичника који ће пратити Шешеља од аеродрома у Холандији до места где ће боравити привремено на слободи и да то исто обезбеди приликом његовог повратка у Холандију. Затим да на захтев већа или страна, олакша све видове сарадње и комуникације између страна и осигура њихову поверљивост.

        Да осигура да Шешељ буде у кућном притвору на адреси коју ће српске власти пријавити Трибуналу, као и да свако његово кретање из здравствених разлога буде у пратњи полицијских власти Србије.

        Влада Србије треба да се изјасни и о томе да ли може да осигура да Шешељ одмах буде ухапшен у случају да прекрши ове услове, да му узме пасош и не допусти му било какво кретање/путовање са локације где ће боравити.

        Влада такође треба да потврди да ли може да осигура Шешељеву личну сигурност и безбедност током боравка на привременој слободи, као и да одмах обавести Трибунал о било каквој претњи његовој безбедности и сигурности и да пружи детаљан извештај о томе.

        Од српских власти се тражи и да осигурају да Шешељ не дође у контакт са жртвама и сведоцима и да не утиче на њих на било који начин, те да обавесте Веће у случају да Шешељ прекрши услове свог привременог пуштања на слободу. Влада Србије треба да доставља извештај Судском већу сваких 14 дана, наводи се у саопштењу Трибунала.

        Обе владе имају седам дана, од пријема захтева, да се изјасне о томе.

        Судско веће је у одлуци која је донета 13. јуна, упутило налог да се стране у поступку, укључујући оптуженог, изјасне о могућности да оптужени буде привремено пуштен на слободу.

Шешељ је обавестио Претресно веће да, уколико буде одлучено да га привремено пусте на слободу, не прихвата никаква ограничења, осим оног да неће напуштати територију Србије, док Тужилаштво није експлицитно саопштило да ли је за или против привременог пуштању на слободу Војислава Шешеља.

        Шешељ се 23. фебруара 2003. године добровољно предао Хашком суду, где се изјаснио да није крив ни по једној тачки оптужнице, која га терети за злочине против човечности и кршење закона и обичаја ратовања од 1991. до 1993. године у Хрватској, БиХ и Војводини.

        Од тада је у притвору у Схевенингену, а његов предмет је и даље у претресном поступку, који је почео 2007. године. Тужилаштво је крајем 2010. завршило изношење доказа, а оптужени, који се сам брани, није желео да износи никакве аргументе одбране.

        Завршне речи одржане су у марту 2012, а изрицање пресуде било је заказано за 30. октобар 2013. године. Шешељ је, међутим, у јулу 2013. затражио изузеће судије Хархофа због сумње у његову пристрасност.

        Суд је прихватио Шешељев захтев и уместо Хархофа је именован судија Мандиаје Нијанг.

        Оптужени је почетком године затражио да буде ослобођен или да суђење почне испочетка јер, како је навео, није правично да поступак буде настављен уз судију који није пратио поступак од почетка Одвојено од оптужнице за злочине против човечности и кршење закона и обичаја ратовања, Шешељ је у три поступка осуђен због непоштовања суда, на 15, 18 и 24 месеца затвора.

        Тањуг

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари