Хашки трибунал није прихватио Шешељев захтев да покрене поступак против Брамерца

ПРИЗНАЛИ ДА НЕМАЈУ ОВЛАШЋЕЊА ДА БИЛО ШТА ПОКРЕЋУ

ПРОТИВ ГЛАВНОГ ТУЖИОЦА

Серж Брамерц

        ПРВОСТЕПЕНО веће Хашког трибунала донело jе данас одлуку према коjоj ниjе надлежно да одговори на захтев хашког оптуженика и лидера радикала Воjислава Шешеља да против главног тужиоца Tрибунала Сержа Брамерца покрене дисциплински поступак.

        У образложењу одлуке у вези са Шешељевим захтевом да веће против Брамерца покрене дисциплински поступак, као и да Брамерц буде разрешен дужности налогом Савета безбедности, УН констатуjе се да jе Шешељ више пута упућивао исти захтев и позива се да се убудуће од тога уздржи, саопштио jе данас Хашки трибунал.

        „Веће позива оптуженог да се уздржи од понављања захтева коjи jе већ разматран и одбачен. Tакав поступак представља кршење процедуре коjе Веће више неће моћи да толерише“, истиче се у закључку.

        Веће наводи да jе Шешељ наjновиjи захтев за покретање дисциплинског поступка против Брамерца упутио 17. априла тврдећи да главни тужилац ниjе независно поступао у вези са хрватским и европским политичким инстанцама и да jе био пристрасан у његовом случаjу.

        У одвоjеном мишљењу, коjе се слаже са jедногласном одлуком Већа, председаваjући судиjа Жан-Kлод Aнтонети наводи да судиjе нису компетентне да покрену било какав дисциплински поступак против главног тужиоца Tрибунала.

        Oн, такође, указуjе да би главни тужилац требало да, као и судиjе, ужива апсолутни имунитет.

        Лидер СРС се 12. новембра 2014, после скоро 12 година вратио у Србиjу, након што jе пуштен на привремену слободу због лошег здравственог стања.

        Танјуг

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари