Хашки осуђеници неће моћи да служе казну у Србији?

СНС КРИВИЧНИМ ЗАКОНОМ ЖЕЛИ ДА СПРЕЧИ ПОВРАТАК ВОЈИСЛАВА ШЕШЕЉА

Напредњаци се плаше повратка свог бившег лидера?

         После усвојеног Закона о амнестији, уколико се усвоји и Предлог кривичног законика, који је тренутно у Скупштини, криминалци ће излазити на слободу, а хашки осуђеници неће моћи да служе казну у Србији.

         То практично значи да не само што некадашњи лидер садашњег државног врха Војислав Шешељ неће моћи да робија у Србији већ казну у домаћим затворима неће моћи да служе ни остали због којих су својевремено организовани митинзи подршке.

         У члану 4 Предлога кривичног законика се предвиђа као - обавеза суда да изрекне условни отпуст после издржане две трећине казне. Једино ограничење за ову обавезу суда јесте владање у затвору.

         Уколико буде усвојена ова тачка предлога закона, примера ради - Сретен Јоцић, који је оптужен за убиство, изаћи ће из затвора после седам и по година јер се примењују и условни отпуст и амнестија.

         Међутим, у Србији неће моћи да робијају хашки оптуженици. Међународни трибунал настоји да осуђени одлеже пуне изречене казне, што домаћи предлог закона онемогућава јер смањује казну за две трећине.

         Чињеница је да постоји негативна препорука хашког суда да се казна издржава у Србији, али овим предлогом закона ако буде усвојен неће више бити шансе ни да се измени овакав став суда.

Извор: СЕЕбиз/Блиц

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари