Хаг укинуо Шешељу „привилеговану везу“ са сопственим правним тимом

Лидер радикала има право на посете, телефонске позиве и писану кореспонденцију, али ће све бити надзирано

  • У наредних месец дана, веза између Шешеља и његовог правног тима биће под надзором због „сумње да је злоупотребио привилеговану комуникацију у покушају да утиче на сведоке или да их застраши и омета спровођење правде“ 

       ХАГ, (ФоНет) - Секретар Хашког суда обавестио је Војислава Шешеља да ће комуникација између њега и његовог правног тима бити под надзором 30 дана због сумње да је Шешељ злоупотребио привилеговану комуникацију у покушају да утиче на сведоке или да их застраши и омета спровођење правде, изјавила је портпаролка Трибунала Нерма Јелачић.

       Ова мера, која ступа на снагу одмах, предузета је сагласно правилима Међународног суда и у складу је са међународним стандардима, рекла је Јелачић.

       Према њеним речима, као и сваки други оптужени, Војислав Шешељ има могућност ненадзиране комуникације са својим правним тимом, међутим, та комуникација може бити надзирана уколико постоји основана сумња да се она злоупотребљава.

       У писму које је данас послато Војиславу Шешељу, секретар је објаснио да постоји основана сумња да је Шешељ злоупотребио режим ненадзиране комуникације да би омогућио објављивање поверљивог материјала на свом вебсајту кршећи наредбе суда и тиме је ометао спровођење правде.

       У писму секретара се такоðе појашњава да ће Шешељ моћи да комуницира са својим признатим правним саветницима путем посета, телефонских позива и писане кореспонденције, али ће таква комуникација бити надзирана.

       Секретар Суда ће размотрити своју одлуку након 30 дана, а Шешељ има право да се на ову одлуку жали председнику Међународног суда, каже се у саопштењу Трибунала у Хагу.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари