ХАГ: Седам дана за изјашњавање да Шешељ буде привремено пуштен на слободу

ПРЕТРЕСНО ВЕЋЕ УЗЕЛО У ОБЗИР НАРУШЕНО ЗДРАВЉЕ ОПТУЖЕНОГ

И ПРИЗНАЛО ДА НЕ МОЖЕ ДА УТВРДИ РОК ИЗРИЦАЊА ПРЕСУДЕ

Др Војислав Шешељ

  • Нови судија Мадаје Нијанг затражио додатно време да се упозна са целим предметом
  • Хашки трибунал претходно 6. јуна одбацио захтев Војислава Шешеља да буде ослобођен или да суђење почне испочетка. Учинио је то већином гласова, уз опречно мишљење судије Кофија Кумелија Афанђеа, који је оценио да је Шешељев случај „без преседана“

        ПРЕТРЕСНО веће Хашког трибунала данас је саопштило да је странама на суђењу Војиславу Шешељу упутило налог да се изјасне о могућности да оптужени буде привремено пуштен на слободу.

        Како се наводи у саопштењу, судско веће је у одлуци која је донета у петак, 13. јуна, упутило налог да се стране, укључујући оптуженог, по овом питању изјасне у року од седам дана.

        У одлуци судског већа на челу са председавајућим судијом Жан- Клодом Антонетијем прецизира се да је ову одлуку донело узимајући у обзир више разлога, међу којима је и нарушено здравствено стање оптуженог.

        У одлуци је, такође, наведено да је позив странама упућен зато што у овом тренутку није могуће „одредити тачан датум изрицања пресуде“ пошто је нови судија Мадаје Нијанг затражио додатно време да се упозна са целим предметом.

        Хашки трибунал одбацио је претходно 6. јуна захтев Војислава Шешеља да буде ослобођен или да суђење почне испочетка, после изузећа судије Фредерика Хархофа на захтев самог оптуженог.

        Судска одлука донета је већином, уз опречно мишљење судије Кофија Кумелија Афанђеа, који је оценио да је Шешељев случај „без преседана“.

        „Не могу да се сложим с већином у одлуци да се суђење настави, када је доведена у питање правичност поступка“, навео је Афанђе.

        Шешељ се 23. фебруара 2003. године добровољно предао Хашком суду, где се изјаснио да није крив ни по једној тачки оптужнице, која га терети за злочине против човечности и кршење закона и обичаја ратовања од 1991. до 1993. године у Хрватској, БиХ и Војводини.

        Од тада је у притвору у Схевенингену, а његов предмет је и даље у претресном поступку, који је почео 2007. године. Тужилаштво је крајем 2010. завршило изношење доказа, а оптужени, који се сам брани, није желео да износи никакве аргументе одбране.

        Завршне речи одржане су у марту 2012, а изрицање пресуде било је заказано за 30. октобар 2013. године.

        Шешељ је, међутим, у јулу 2013. затражио изузеће судије Хархофа због сумње у његову пристрасност. Суд је прихватио Шешељев захтев и уместо Хархофа је именован судија Мандиаје Нијанг.

        Оптужени је почетком године затражио да буде ослобођен или да суђење почне испочетка јер, како је навео, није правично да поступак буде настављен уз судију који није пратио поступак од почетка.

        Одвојено од оптужнице за злочине против човечности и кршење закона и обичаја ратовања, Шешељ је у три поступка осуђен због непоштовања суда, на 15, 18 и 24 месеца затвора.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари