Двери затражиле пуштање Шешеља на слободу

У ХАГУ СЕ ПРЕСУЂУЈЕ У ИМЕ И ЗА РАЧУН

ПОЛИТИЧКИХ СХВАТАЊА ЗАПАДА О РАСПАДУ СФРЈ

  • Апелују на све надлежне државне органе да се упути јасан захтев Трибуналу у Хагу у циљу моменталног пуштања др Војислава Шешеља на слободу, јер је очигледно да су разлози његовог задржавања у притвору политичке природе, па чак и усмерени ка унутрашњој политичкој употреби, што је недопустиво
  • Употреба политичких разлога за задржавање у притвору пример бруталног насиља над претпоставком невиности и слободом др Војислава Шешеља

        УОЧИ 10-годишњице тамновања др Војислава Шешеља у Хашком трибуналу, Двери су затражиле да лидер радикала буде пуштен на слободу до изрицања пресуде у јуну месецу.

       Саопштење којим то иницирају и захтевају, Факти преносе у целини:

       „Аристотел је, резонујући о делатности судова, установио да ићи судији значи ићи правди. Ипак, последње донете пресуде и вишегодишња пракса Трибунала у Хагу потврђују супротно правило – да ићи судији Трибунала у Хагу значи ићи неправди и једном политичком суду над српским народом, будући да је свима постало јасно да је Хаг крајем 2012. године постао рекордер и депонија тзв. међународне неправде.

       У Хагу се пресуђује  у име и за рачун политичких схватања Запада о распаду СФРЈ, уместо да се суди по праву и правди. Зато је потпуно несхватљиво зашто нема адекватне подршке државе Србије свим лицима којима се у Хагу суди, јер је у нашем интересу да се докаже права истина о распаду СФРЈ и кривици сецесионистичких наоружаних формација у Словенији, Хрватској, БиХ и на Косову и Метохији. Притом, садржина норми међународног права иде у прилог позицији коју је Србија имала приликом распада бивше СФРЈ,  која је разбијена путем низа насилних сецесија противно нормама међународног права.

       Покрет Двери безрезервно осуђује праксу овог лажног трибунала и по ко зна који пут указује српској јавности, а нарочито  домаћим властодршцима, да је крајње време да Република Србија заузме недвосмислен критички став према Хашком трибуналу и затражи моментално пуштање на слободу свих лица која се тренутно налазе у притвору,  уз омогућавање да се у даљем току поступка бране са слободе. Ово се посебно односи на Војислава Шешеља коме се ускоро навршава 10 година како се налази у затвору, што представља очигледно и грубо кршење свих међународних стандарда којима је уређена материја притвора.

       Одлагање суђења др Војиславу Шешељу за 18. јун 2013. године је скандалозно и указује на то да је и само задржавање др Војислава Шешеља у притвору апсолутно неоправдано.

       Двери апелују на све надлежне државне органе да се упути јасан захтев Трибуналу у Хагу у циљу моменталног пуштања др Војислава Шешеља на слободу, јер је очигледно да су разлози његовог задржавања у притвору политичке природе, па чак и усмерени ка унутрашњој политичкој употреби, што је по мишљењу Двери недопустиво.

       Двери сматрају да је овакво политичко суђење у Хагу апсолутно неприхватљиво, док је употреба политичких разлога за задржавање у притвору пример бруталног насиља над претпоставком невиности и слободом др Војислава Шешеља“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари