БОЈИЋ: Шешељ је у изузетно тешком стању, бојим се фаталног исхода

СРС ИНСИСТИРА ДА ТИМ СРПСКИХ ЛЕКАРА ХИТНО ПРЕГЛЕДА

ЊИХОВОГ ЛИДЕРА У БОЛНИЦИ ВАН ТРИБУНАЛА

Милован Бојић

  • Трибунал тврди да му је стање стабилно. Али, ако је стање стабилно, зашто га шетају у болницу, а ако није, зашто нам не дозвољавају да га посетимо? Циљ наше посете је да прегледамо документацију о досадашњем лечењу, да Шешеља конзилијарно прегледамо у клинички опремљеној болници ван капацитета трибунала, да направимо пресек о грешкама у лечењу и да направимо стратегију за лечење – прецизирао је ДР Милован Бојић
  • Ако није могућ преглед у некој од клиника у Хагу, трибунал треба - додао је Бојић - да одобри да лекари унесу портабилне апарате за дијагностику срца и плућа
  • Др Паја Момчилов је оценио да је Шешељ витално угрожен и да је „немогуће говорити о стабилном здравственом стању ако неко пије 12 лекова дневно“

        ВОЈИСЛАВ Шешељ је у изузетно тешком стању. Бојим се фаталногх исхода, истакао је кардиолог Милован Бојић, на  кнференцији за новинаре, захтевајући да Хашки трибунал дозволи тиму српских лекара да прегледа Шешеља.

        - Хашки трибунал намерно одуговлачи са давањем дозволе тиму лекара из Србије да посете и прегледају Војислава Шешеља, што је председник СРС формално затражио још пре петнаестак дана. Трибунал инсистира да Шешељ поново писмено одобри посету четири специјалисте, при чему управник трибунала не дозвољава Шешељу да тај документ фотокопира, како би имао доказ да је поднео захтев – рекла је Вјерица Радета, члан Комитета за одбрану и истакла да према правилу трибунала, управник трибунала нема право да без оправданог разлога одбије посету лекара или зубара кога одабере затвореник.  

        Вођа тима лекара, др Бојић је изјавио да је Шешељево здравствено стање „најозбиљније могуће“ и да је „направљен зачарани круг у коме се Шешељ шета на релацији притвор-болница“.

        - При томе, трибунал тврди да му је стање стабилно. Али, ако је стање стабилно, зашто га шетају у болницу, а ако није, зашто нам не дозвољавају да га посетимо? Циљ наше посете је да прегледамо документацију о досадашњем лечењу, да Шешеља конзилијарно прегледамо у клинички опремљеној болници ван капацитета трибунала, да направимо пресек о грешкама у лечењу и да направимо стратегију за лечење – прецизирао је Бојић.

        Ако није могућ преглед у некој од клиника у Хагу, трибунал треба да одобри да лекари унесу портабилне апарате за дијагностику срца и плућа, додао је Бојић.

        Др Паја Момчилов је оценио да је Шешељ витално угрожен и да је „немогуће говорити о стабилном здравственом стању ако неко пије 12 лекова дневно“. Он је истакао да, према међународним конвенцијама, притвореник у истрази мора да има иста права здравствене заштите као и грађани те земље.

        Кардиолог Зора Наумовић апеловала је да се тиму омогући посета како би Шешељ што хитније добио адекватну терапију, а пулмолог Миодраг Вукчевић оценио да трибунал нема ни један разлог да одбије посету српских лекара, „јер су подршку за то дали и Канцеларија Владе Србије за сарадњу са Хашким трибуналом и Министарство здравља“.

        - Ми смо спремни да овога часа седнемо у авион и одемо у Хаг. Сада је Трибунал на потезу – додао је на крају др Бојић. 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари