ТАДИЋ: Подела Косова више није решење, противе се – све велике силе и Немачка

Председник Србије изјавио да би `најмање делотворан био предлог да се косметски конфликт заледи

* Треба постићи договор који подразумева поштовање интереса и великих сила, а не само Срба и Албанаца, рекао Борис Тадић

* Председник Србије саопштио да наш предлог о суштинској аутономији Косова није прихваћен, као што ни ми нисмо прихватили Ахтисаријев план, па сада треба узети у обзир друга решења - модел Северне Ирске, Јужног Тирола, Оландских острва или неких решења са простора бивше Југославије

* Они који одлучују о Косову не желе никакво залеђивање конфликта, нити то нама одговара. Морамо да идемо с нашим решењима према онима који о томе одлучују у међународној арени", реко је Тадић и додао да се са тиме слажу све кључне странке у Србији, осим СРС и ДСС

* Председник Србије је одбацио могућност постизборне коалиције Демократске странке са Српском напредном странком, рекавши да она не би могла да донесе ништа добро

* Према његовим речима, не зна се "кад ће да експлодира та политичка направа Српска напредна странка"

* ФАКТИ: Овде је готово све спорно, али ипак – само о једном. Председник Србије изјави да се подели Косова противе и Русија и Кина, а истина је да се Москва и Пекинг не противе поводом КиМ ничему за шта је Србија! Па онда још додаде: да се мора `постићи договор који подразумева поштовање интереса и великих сила`, а истина је да Русија и Кина поводом КиМ немају никакав интерес који би био супротан интересу Србије и који би она морала поштовати! Тадић, по свему судећи, смишљено Русију и Кину уводи у друштво Велике Британије, САД, Француске и Немачке да би колико-толико себе оправдао и своје западне `савезнике` опрао!

         БЕОГРАД, (ФоНет) - Подела Косова више није решење, јер то не подржавају Кина, Русија, САД, Немачка, Велика Британија и Француска и сада треба постићи договор који подразумева поштовање интереса и великих сила, а не само Срба и Албанаца, рекао је председник Србије Борис Тадић у интервјуу за магазин Недељник, који издаје београдски дневник Прес.

         "Морамо да пронађемо савезнике у овом процесу. Овај проблем је интернационализован и ми на међународном пољу морамо да нађемо решење. О Косову суштински одлучују велике силе, чланице Савета безбедности, плус Немачка, која то још није", реко је Тадић.

         Председник Србије каже да наш предлог о суштинској аутономији Косова није прихваћен, као што ни ми нисмо прихватили Ахтисаријев план, па сада треба узети у обзир друга решења - модел Северне Ирске, Јужног Тирола, Оландских острва или неких решења са простора бивше Југославије.

         Најмање је, рекао је Тадић, делотворан предлог да се конфликт "заледи".

         "Они који одлучују о Косову не желе никакво залеђивање конфликта, нити то нама одговара. Морамо да идемо с нашим решењима према онима који о томе одлучују у међународној арени", реко је Тадић и додао да се са тиме слажу све кључне странке у Србији, осим СРС и ДСС.

         Према речима Тадића, Србија не признаје независност Косова и прихвата чињеницу да велике силе не прихватају његову поделу, али ће инсистирати на неким, за нас, битним стварима.

         "Четири тачке које су посебно битне и које план мора да садржи су - посебно решење за наше манастире и администрирање манастирским комплексима, посебне гаранције за Србе у енклавама, питање имовине наших грађана и државе и посебно решење за север Косова", рекао је Тадић.

         Тадић је додао да нам у овом тренутку нису велике шансе да остваримо своје интересе на Косову, али да то не значи да треба одустати.

         "То не могу да прихватим. Спремност да одустанемо видим као системску грешку у нашој политици", рекао је Тадић.

         Председник Србије је одбацио могућност постизборне коалиције Демократске странке са Српском напредном странком, рекавши да она не би могла да донесе ништа добро.

         Једном за свагда ћу, Ђинђићевим речима, рећи да такве коалиције неће бити зато што из те сарадње ништа делотворно не би могло да настане у наредне четири године, рекао је Тадић.

         Према његовим речима, не зна се "кад ће да експлодира та политичка направа Српска напредна странка".

 


Слични садржаји

Коментари