Србија нема користи од поделе Косова

Амерички аналитичар Данијел Сервер о Космету

Данијел Сервер

 • Подела Косова била би снажан фактор дестабилизације региона      
 • Тешко ми је да разумем Тадића који преко других ставља до знања: Ми нећемо цело Косово, ми бисмо само север ‘’
 

            ВАШИНГТОН – ‘’ Подела Косова била би снажан фактор дестабилизације региона и не схватам какву корист Србија за себе види у вођењу такве политике ‘’ , изјавио је професор  Данијел Сервер са Унивезитета Џон Хопкинс за радио ‘’ Слободна Европа ‘’. 

            Он је нагласио да разуме косовску страну ове једначине јер Приштина жели да  коначно успостави суверенитет на читавој територији Косова  и спроведе Ахтисаријев план али да не разуме Београд. 

            ‘’ Тешко ми је да разумем Тадића зато што он поручује, иако то не каже сам већ препушта да то други говоре у његово име – ‘ Ми нећемо цело Косово, ми бисмо само север’ ‘’, наглашава Сервер, истичући да је разумео, иако није прихватао, став који је заступао Војислав Коштуница чија је суштина била да се сачува цело Косово јер је оно традиционално било интегрални део Србије. 

            Он оцењује  да је читава драма на северу Косова зобг царинских печата и криза која је уследила на граничним прелазима неочекивано нагло осветлила прави проблем – север Косова. 

            ‘’ Север Косова није територија на којој се налази главнина српских манастира, цркава и споменика  нити је то област у којој је настањена већина косовских Срба ‘’ , рекао је Сервер и додао да би  узимање севера Косова, што је по његовом мишљењу де факто већ и урађено,  дошло до дестабилизације других региона и земаља Балкана. 

            Он сматра да би то довело до ојачања иредентистичке албанске страсти за уједињење са Албанијом и албански већинским деловима Македоније, Србије и Црне Горе. 

            ‘’ Ти пориви су на Косову у овом тренутку релативно безначајни али у би у таквом сценарију несумњиво добили замајац ‘’, упозорио је Сервер  и закључио да уколико Србија и даље буде заступала тренутни став да ће јој Европска унија једноставно поручити да ће на учлањење у њене редове морати мало дуже да причека. 

 

Фонет/ М. Ч. 

 

 

 

БИВШИ ПОВЕРЕНИК ЕУ ЗА КОСОВО ВОЛФГАНГ ИШИНГЕР

Волфганг Ишингер

            Неприхватљива подела Косова

 

 • Србији никад није био постављан услов да призна Косово

 

            БИВШИ повереник ЕУ за Косово Волфганг Ишингер изјавио је за Дојче веле да су идеје о подели Косова `` апсолутно неприхватљиве`` , а да посредовање Герхарда Шредера такође указује да КФОР  посматра Косово као интегралну целину.

            ‘’ Било би боље да до сукоба око границе и трговине између Србије и Косова ије дошло јер су ти проблеми давно морали да буду решени. Мислим да је важно подсетити све, а посебно званичнике у Београду да без отклањања сукоба врата ЕУ не могу даље да се отворе и неће се отворити. Мислим да је то у Београду схваћено на свим нивоима и да су тога свесни и локални политичари на сецеру Косова ‘’ , рекао је Ишингер.  

            Он је додао да Србији никад није био постављен услов да призна Косово јер су сви свесни  политичких и правних проблема али је јасно да мора да буде створена ситуација у којој ће односи Србије и Косова бити без проблема и затегнутости. 

            ‘’ Сваку идеју о подели Косова треба што пре одбацити јер су оне апсолутно неприхватљиве али дијалог Београда и Приштине мора да буде настављен и мора да донесе резултате.  Ако их не буде, то ће бити велики проблем за Србију која би желела да још ове године учини нове кораке у приближавању ЕУ. Немогућа је ситуација у којој нова чланица ЕУ својим приступањем у Унију увози нерешене територијалне проблеме ‘’ ,  истиче Ишингер и закључује да је такво решење могуће, да је на дохват руке и да би било у интересу народа на обе стране. 

 

Фонет/ М. Ч. 

 
 

            ПОСРБЉЕНО:

            Очекивано? Наравно! Поготово од кога и одакле долази! Од Сервера и Ишингера све друго би било изненађење!

            Њих двојица не остављају своје трагове. То су трагови Вашингтона и Берлина.

            Није изненађујуће ни што су се „њихови“ индиго-ставови појавили истог дана.

            И синхронизација оваквих „независних експертских мишљења“ само показује колико је режисерима српско-косметске драме важна „артиљеријска припрема“ после неуспелог првог јуриша на прелазе Јариње и Брњак.

            
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари

BARAKUDA's picture
BARAKUDA 14:28 06.04.2012.

 • +46
Voting is closed.

DAJ NAM TI KAO " PRIJATELJ " NASE DOMOVINE I MATICE OBJASNI STA JE ONDA DOBRO ZA NAS, POSTO TI ZIVECI HILJADAMA KILOMETARA UDALJEN OD NAS, BOLJE ZNAS OD NAS, STA JE BOLJE ZA NAS !

mouzet zlatni's picture
mouzet zlatni (није потврђен) 10:15 14.10.2015.

 • +0
Voting is closed.

NARAVNO DA BOLJE ZNA,ČIVUTI SVE ZNAJU I U SVE SE MEŠAJU, SAMO DA OBOGATE SVOJU ZAJEDNICU.

Зоран Ђорђевић's picture
Зоран Ђорђевић (није потврђен) 00:57 05.08.2012.

 • +35
Voting is closed.

Господин Данијел Сервер амерички аналитичар каже: "Тешко ми је да разумем Тадића који преко других ставља до знања: ‘ Ми нећемо цело Косово, ми бисмо само север’ ". Затим даље каже: ‘’ Подела Косова била би снажан фактор дестабилизације региона и не схватам какву корист Србија за себе види у вођењу такве политике"
Да ли је господин Данијел Сервер тако коментарисао и када је косово прогласило независност, а Америка то подржала. да ли је то довело до дестабилизације региона.

Паметан човек и не очекује да он нешто разуме. Да би он нешто разумео, требало би пре свега нешто о томе и да зна. А да би о томе нешто знао требало би нешто и да научи. А да би научио требало би понешто и да прочита. А да ли би и размео?

Да прочита? Можда би и могао, а да разуме? Далеко је то од њега.

Сва те његова медиокритетска закључивања и не заслажују коментар, али зато итекако вређају интелигенцију.

Коментар заслужују људи који живе на Косову и Метохији и многи други широм света који трпе и страдају...

Јеремија's picture
Јеремија (није потврђен) 18:06 15.08.2013.

 • +14
Voting is closed.

Традиционално пријатељство а ми гинемо да будемо са таквима. Његов деда је у Првом рату убијао жене и децу у Мачви, његов отац је у Другом рату стрељао по Крагујевцу, Краљеву и на Бањици а он 1999. слао авионе на школе, путничке возове и радничка насеља у Нишу и Алексинцу. Само стока стоји мирно пред својим џелатом, човек не!

Mitar's picture
Mitar (није потврђен) 20:21 04.08.2014.

 • +0
Voting is closed.

Ne razume podelu Kosova a razume podelu Srbije! Podela Kosova bi vodila destabilizaciji a podela Srbije ne vodi destabilizacij! To je stvarno teško razumeti i to verovatno može razumeti samo NATO-fašističke sluge koji pišu ovakve tekstove! Mislim da bi možda nešto shvatili kad bi ih u vezi ovoga posetio neki Srbin sa Kosova i aktivirao mu pamet jednim budakom u čelo ili navlačenjem na masni kolac!!! Ako ne oni pamet bi možda došla nekim drugim plaćeničkim ekspertima!!!

Anonymous's picture
Anonymous (није потврђен) 09:05 10.10.2014.

 • +0
Voting is closed.

Kosovo je administrativni deo Srbije. To znaci da Srbija ima pravo da uredjuje njegov status. Sever Kosova nikada nije bio njegov deo vec su ga komunisti prikacili Kosovu kad su pravili pokrajnu. Taj Ibarski Kolasin treba dekretom izbaciti natrag iz sastava pokrajine, to je sve. Uz pomoc Rusije preuzeti kontrolu nad severom a ostatak proglasiti privremeno okupiranom teritorijom i cekati bolje dabe da se vrati pod suverenitet Srbije. Naravno, ovo podratumeva Srbiju u Evroazijskoj uniji sa ruskim vojnim bazama na svojoj teritoriji. Za koju god temu da se uhvatis, od Kosova, preko Bosne, Hrvatske, ocigledno je da kontekst evroatlanskih integracija sprecava Srbiju da brani svoje interese i stoji joj kao kamen oko vrata. Srbija u Evroazijskoj uniji je Srbija koja ce usloviti odnose sa Hrvatskom povratkom Srba, vracanjem statusa konstitutivnog naroda i autonomijom. Takva Srbija bi povukla citavu Bosnu, CG i Makedoniju sa sobom u Evroazijsku uniju jer bi bila ekonomski jaka i davala primer njima jer bi im to bio putokaz i svetionik. Tako bi se ponovo vratio uticaj Srbije svuda gde zive Srbi.

borivoje's picture
borivoje (није потврђен) 21:28 05.12.2015.

 • +0
Voting is closed.

Normalno da nema. To je srbska teritorija. Ko je blesav da svoju teritoriju daje nekom jebivetru.

zoran t's picture
zoran t (није потврђен) 20:42 08.02.2016.

 • +0
Voting is closed.

tadic kao i sve beogradske bitange ni ne zna sta je srbija a niti ga zanima njim je vazno da se u beogradu dobro zabavljaju pregovaraju i zajebavaju, nadmecu medjuse, i kradu dok ih jednog dana narod ne satera u cosak iz koga za takve ce biti samo jedan put , otici ce u zaborav aleje velikana.

MOHOMAX's picture
MOHOMAX 17:44 25.09.2017.

 • +0
Voting is closed.

Овога треба да силују црнци....

Додај коментар