Скот би да одбрану од агресије НАТО прогласи за злочин и - злочиначку

ИЗЈАВИО ДА ГА НЕКИ И У СРБИЈИ ПИТАЈУ: ЗАШТО СЕ ОСУЂЕНИ РАТНИ ЗЛОЧИНЦИ ТРЕТИРАЈУ КАО ХЕРОЈИ?

  • ФАКТИ: Амерички амбасадор у Београду не разуме или се прави да не разуме: да су за све народе на планети хероји они који су се супротстављали САД или НАТО. И да су они то утолико више што Американци више покушавају да их демонизују. А оно „зашто се осуђени…” – мора да су га питали Ненад Чанак или Наташа Кандић

         АМБАСАДОР Сједињених Држава у Србији Кајл Скот упитао је зашто се оптужени и осуђени ратни злочинци на Балкану код куће третирају као хероји, преноси лист Данас у издању од петка.

         „Ја сам амбасадор Сједињених Држава у Србији, не у Хрватској, али и то води ка ваљаном питању које сам чуо у овој земљи: зашто се оптужени, чак и осуђени ратни злочинци, у овом региону код куће третирају као хероји?”, рекао је Скот.

         Он је тако одговорио замољен да прокоментарише изјаву министра одбране Србије Александра Вулина да га чуди што амбасадор САД “не види подривање имиџа хрватске државе” тиме што је хашки оптужених Анте Готовина саветник у Влади Хрватске.

         Вулин је у Нишу на скупу бивших старешина Треће армије Војске Југославије за време НАТО бомбардовања, међу којима је био и генерал у пензији и хашки осуђеник Владимир Лазаревић, казао да се „тих људи... никада није постидела војска којој су командовали, и никада их се није постидео народ који су бранили и одбранили”.

         После те изјаве реаговао је амбасадор САД у Србији Кајл Скот тако што је на Твитеру пренео текст „Вашингтон поста” под насловом “Српски министар одбране хвали осуђеног ратног злочинца”, оценивши да “месеци рада на побољшању имиџа Србије у САД могу бити подривени једном изјавом”.

         Вулин је одбацио ту оцену амбасадора САД у Београду, рекавши да Србија није изазвала ратове и да не треба да се стиди оних који су је бранили.

         „Лазаревић је слободан човек, а моје је право да поштујем и његову борбу и борбу мог народа. Да ли треба да хвалим бомбардовање и тражим оправдање за отцепљење Косова и Метохије? Не знам војску која би се одрекла и постидела генерала Лазаревића, а ја сигурно нећу”, навео је Вулин.

         Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас да амерички амбасадор у Београду не би требало да се меша у унутрашње ствари Србије.

         (Бета)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари