Народ Туђмана и Готовине у Сабору једногласно осудио Шешеља

ТРАЖЕ ОД ХАГА ДА ГА ВРАТИ У ЗАТВОР ЗБОГ

РАТНОХУШКАЧКЕ И ВЕЛИКОСРПСКЕ РЕТОРИКЕ

Хрватски сабор

  • Сабор Хрватске усвојио декларацију којом од Србиjе, као државе кандидата за чланство у EУ, захтева да недвосмислено осуди сваки говор мржње, проjекат Велике Србиjе и прекраjање међународно признатих граница
  • Позвали Савет безбедности УН да „хитно расправи деловање Хашког суда у овом случаjу, како се не би нарушило поверење у међународне институциjе“
  • ФАКТИ: Хаг им био добар кад је Хрватску и Готовину опрао за „Олују“ и остало. Баш прави Хрвати: кад Хашки трибунал није 101 одсто по њиховом укусу, одмах тврде да је проблематичан 101 одсто! Може им бити: Вучић је код њихових западних газда „мали од палубе“. Знају они то добро

        ХРВАТСКИ сабор данас jе jедногласно усвоjио декларациjу коjом jе осудио пуштање из хашког притвора Воjислава Шешеља и од Суда затражио да га врати у затвор због, како jе образложено, ратнохушкачке и великосрпске реторике.

        У декларациjи, коjе jе иницирала бивша ХДЗ премиjерка, сада независна посланица, Jадранка Kосор, наглашава се и обавеза Србиjе, као државе кандидата за чланство у EУ, да недвосмислено осуди сваки говор мржње, проjекат Велике Србиjе и прекраjање међународно признатих граница.

        У декларациjи се наводи да jе Шешељ пред Судом оптужен за ратне злочине и злочине против човечности почињене над Хрватима, муслиманима, односно Бошњацима и другим несрпским становништвом на великим деловима Хрватске, Босне и Херцеговине и српске покраjине Воjводине.

        Oцењуjе се да jе одлука Tрибунала о Шешељевом пуштању на привремену слободу донесена без уjедначених критериjума и одступа од начела владавине права.

        У декларациjи пише и да Шешељ, након повратка у Србиjу, „наставља с претњама, застрашивањем и ширењем етничке и националне мржње и нетрпељивости, вређа и понижава жртве, те jавно заговара териториjалне претензиjе према Хрватскоj као чланици EУ и NATO“.

Др Војислав Шешељ

        Сабор jе зато у декларациjи позвао Савет безбедности УН да хитно расправи деловање Хашког суда у овом случаjу, како се не би нарушило поверење у међународне институциjе.

        У претходноj расправи су посланици, пре свега десне ориjентациjе, говорили да jе пуштање Шешеља на слободу увреда за све жртве рата, да га треба вратити у притвор да тамо чека пресуду, да српске власти, али и хрватска влада, нису реаговали како треба или су реаговали „млако“.

        „Нису осудили Шешељев говор, то говори да идеjа Велике Србиjе и даље живи, да има одређену политичку снагу“, казао jе Горан Jандроковић, посланик краjње десне ХДЗ, коjа jе тражила и расправу о спољноj политици хрватске Владе, што ниjе прихваћено.

        Неки посланици били су забринути и због изjава министра спољних послова Србиjе Ивице Дачића, коjи jе недавно констатовао да Хрватска не може да сачува двоjезичне табле у срединама са српским становништвом.

        Представник српског народа, Mилорад Пуповац из СДСС, казао jе да jе Сабор „упрегнут у посао око човека коjи цело време ниjе престао говорити како jе говорио '91.”, и навео да су чланови клуба СДСС-а били обjект напада у време мирне реинтеграциjе од стране протагониста политике коjу заступа Шешељ, па немаjу разлога да говоре њему у прилог.

        A хрватска Влада на данашњоj седници бавила се такође лидером СРС, где jе речено да су предузели све што jе у њиховом домену у европским и међународним институциjама.

        Танјуг

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари