МИШЧЕВИЋ: Осећам се као да сам у „ферарију“ за Брисел

ФИЛЕ: ЕВРОПСКА КОМИСИЈА ЈЕ СПРЕМНА ДА СА СРБИЈОМ ПОЧНЕ ПРЕГОВОРЕ НАЈКАСНИЈЕ У ЈАНУАРУ

Тања Мишчевић

  • Штефан Филе своју најаву „јануара“ обложио оградама и упозорењима: да тачан датум почетка преговора зависи од земаља чланица, да на путу за ЕУ „нема пречица“, да Београд са Тачијем мора потписати и неке нове споразуме, да у неким земљама ЕУ расте евроскептицизам...
  • ФАКТИ: Ушла у нешто ЕУ-Тања - за коју Вучић и Дачић, као и Тадић пре њих, верују да је њихова - и одушевила се! Једино се није усудила да каже да је сама Шумахер. Можда то чува за јануар. Способна жена, нема везе што су Србију довели у стање између „фиће“ и трицикла...

         ЕВРОПСКИ комесар за проширење Штефан Филе изјавио је данас да је Европска комисија већ сада спремна за преговоре о придруживању са Србијом и да ће они почети најкасније у јануару.

         Он је нагласио да тачан датум почетка преговора зависи од земаља чланица.

         „Можете да се кладите да смо спремни“, рекао је Филе на конференцији о проширењу ЕУ која је јутрос почела у Бриселу, а коју је организовала невладина организација „Пријатељи Европе“.

         Високи европски званичник је рекао и да не може да улази у детаље о преговарачкој платформи ЕУ, јер је то такође ствар земаља чланица, али да су Београд и Приштина Првим споразумом о нормализацији односа који је потписан у априлу остварили „историјски пробој“ на путу ка Европи.

         „То је први споразум, а несумњиво следе нови“, рекао је Филе у уводном говору на скупу.

         Он је истакао да на путу проширења нема пречица.

         „То не помаже ни ЕУ ни кандидатима“, истакао је он.

         Филе је признао да у процесу проширења има тешкоћа и указао да је то због тога што поједине земље чланице „не виде ширу слику“.

         „У Великој Британији имамо пример како се због процеса проширења променио став према ЕУ“, рекао је комесар, осврћући се на најновије анкете које показују растући страх Британаца од најезде Румуна и Бугара.

         Филе се осврнуо и на остале земље кандидате, рекавши да је Албанија ове године остварила импресиван напредак, те да је синоћ на састанку са лидерима Босне и Херцеговине у Прагу дошло до „извесног помака, на коме треба још треба да се ради“.

         Он је похвалио и Црну Гору, али је додао да „напредак у преговорима о владавини права треба да буде праћен напретком на терену, што у Црној Гори није увек случај“.

         Филе се пожалио и на то што земље чланице из године у годину одбијају да почну преговоре са Македонијом и поред препорука Комисије.

         „Не видим много смисла да стално предлажемо исту ствар“, рекао је комесар и додао да земље чланице треба коначно да се изјасне шта треба да се деси како би преговори са Македонијом коначно почели.

         Узевши реч, шефица тима Србије за преговоре са Европском унијом Тања Мишчевић рекла је да је Србија спремна да пуном брзином крене у преговоре о придруживању.

         „Осећам се као да сам за воланом „ферарија“ са упаљеним мотором, који тек што није кренуо“, рекла је Мишчевић.

         Подсетила је да Србија има додатна оптерећења на европском путу.

         „ЕУ сада има нови приступ процесу проширења, који укључује отварање поглавља 23 и 24 која се тичу владавине права, али у случају Србије ту је и поглавље 35, везано за процес нормализацију Београда и Приштине“, указала је она.

         Мишчевић је нагласила да процеси преговора о придруживању и нормализације односа Београда и Приштине треба да се међусобно подупиру, а не да се спотичу.

         Говорећи о успостављању владавине права, Мишчевић је истакла да је то важно за њу као грађанку Србије, а не због функције коју обавља.

         „То је важно за све субјекте друштва, а наш циљ је да Србија ускоро постане нормална, досадна европска држава“, указала је она.

         Словачки шеф дипломатије и заменик премијера Мирослав Лајчак, који такође учествује на данашњем скупу, похвалио је Србију због напора на европским интеграцијама и нормализацији односа са Приштином.

         „Очигледно је да постоје земље које су у брзој траци на путу ЕУ, и оне које заостају“, указао је Лајчак и као земље у брзој траци навео Србију, Црну Гору и Албанију.

         „Македонија и Босна и Херцеговина би требало да се угледају на Србију“, рекао је он и додао да га „нико неће убедити“ да је питање македонског спора са Грчком око имена, или уставно питање у БиХ теже решити од нормализације односа Београда и Приштине.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари