Фискални савет увек на страни ММФ, а Србији поручио да ће стезати каиш и целе 2018.

ВУЧИЋА ОПОМЕНУО ДА ДРЖИ У ПРИПРАВНОСТИ „АУТОМАТСКЕ РЕЗЕРВНЕ МЕРЕ“

Павле Петровић

  • ФАКТИ: Тако они функционишу. Само што је Александар Вучић почео да омађијава Србију причом о 40 дана без буџетског дефицита, да је убеђује да ствари иду боље него што је рачунао - појављују се ММФ-контролори и објављују да Србија не треба верује премијеру. Он говори да ће се лакше живети 2016., а они - не надајте се ни 2018.! А онда ће 2016. вероватно „хоризонт наде“ померити у 2019-ту. Само, то и јесте пут и судбина робља ММФ...

        ФИСКАЛНИ савет jе оценио данас да jе трогодишњи план штедње коjи jе донела Влада Србиjе у начелу добар, али ће штедња морати да се настави и у 2018-тоj jер садашњим планом неће доћи до пада jавног дуга од краjа 2017. године, што jе био циљ тих мера.

        Учешће jавног дуга у бруто-домаћем производу (БДП) не би могло да почне да се смањуjе пре 2018. када би, према оцени Савета, премашило ниво од чак 83 одсто.

        Фискални савет jе на данашњоj конференциjи за новинаре навео да би, уколико дође до застоjа у реализациjи ризичниjих делова програма, требало укључити и резревне мере коjе би аутоматски ступиле на снагу.

        Kао пример ризичних и неизвесних мера наводе решавање судбине петрохемиjског комплекса до средине ове године или смањење броjа запослених у jавноj управи, због чега jе потребно да влада има резервни план ако се нешто од тога не оствари.

        Kако су истакли, неопходно jе склопити аранжман са Mеђународним монетарним фондом, (MMФ) коjи би пратио овакав програм.

        Председник фискалног савета Павле Петровић нагласио jе да трогодишњи аранжман са MMФ повећава изгледе за успех овог програма.

         „Сличан план донет jе 2012. Године, али се у програм ушло без договора са MMФ-ом, а ниjе био спроведен ни програм за решавање проблема jавних предузећа и предузећа у реструктурирању. Зато jе сада пресудно да се програм спроводи уз договор са MMФ-ом“, рекао jе Петровић.

        Oн jе навео да су мере штедње болне, али су примерене тешкоj ситуациjи jавних финансиjа у Србиjи.         

         „Због величине проблема, умерениjи план не би био одговараjући и сигурно би дошло до кризе jавног дуга, инфлациjе и пада БДП“, рекао jе Петровић.

        Танјуг

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари