Дачић: Ми смо за то да се разговор о КиМ врати у Уједињене нације

ОДБАЦИО ХАРАДИНАЈЕВУ ИЗЈАВУ ДА СЕ „ДИЈАЛОГ“ МОЖЕ НАСТАВИТИ САМО УЗ УЧЕШЋЕ САД

Ивица Дачић

  • Министар спољних послова рекао да Србија не жели да питање статуса руског хуманитарног центра у Нишу постане предмет политичких спорова. И нагласио: „То питање треба да се реши како је уобичајено и у складу с Бечком конвенцијом. Надам се да ће се то брзо десити“
  • Поводом окршаја између Кајла Скота и Александра Вулина указао: „Генерал Лазаревић је одслужио казну, Харадинај је председник владе који ће тек да одслужи казну, а да не говорим о томе да се Готовина спрема да буде председник Хрватске“
  • ФАКТИ: Ево, први потпредседник Владе, којег је Александар Вучић фактички прогласио и за „премијера за политику“, опет изражава наду да ће се статус српско-руског хуманитарног центра у Нишу „брзо решити“. И да ће се то догодити „како је уобичајено и у складу с Бечком конвенцијом“. Ивица Дачић би, очито, волео да се то некако деси само од себе и тако да ни он ни Вучић у Вашингтону, Бриселу и Берлину ништа не ризикују и ништа не изгубе. Само, неће то NATO/Запад дозволити. Мораће њих двојица коначно да мало стисну петљу

        МИНИСТАР спољних послова Ивица Дачић одбацио је данас изјаву косовског премијера Рамуша Харадинаја да се дијалог Београда и Приштине може наставити само уз веће учешће САД.

        Дачић је новинарима у Београду рекао да је добро познато да је дијалог пребачен из Уједињених нација у Брисел.

        „Што се нас тиче, ми смо за то да се врати у УН, али нисмо ту да кочимо дијалог, већ треба да га подстакнемо“, рекао је Дачић.

        Дачић је рекао да су изјаве косовског премијера намењене за унутрашњу политичку употребу.

        Косовски премијер најавио је израду нове платформе за дијалог са Београдом и додао да је немогуће наставити дијалог „ако и Америка није за столом“.

        Председник Косова Хашим Тачи рекао је прошле недеље да је од потпредседника САД Мајка Пенса добио обећање да ћ САД бити директно укључене у дијалог Приштине и Београда.

        Портпаролка Европске службе за спољне послове Маја Коцијанчић рекла је потом да је дијалог Београда и Приштине уз посредовање ЕУ одувек имао подршку САД и да ће та блиска сарадња бити настављена и даље.

Врше се притисци око статуса руског хуманитарног центра у Нишу

        Дачић је изјавио и да питање статуса руског хуманитарног центра у Нишу није решено зато што се врше велики притисци и зато што се та тема политизује.

        Дачић је рекао да Србија не жели да питање статуса руског хуманитарног центра у Нишу постане предмет политичких спорова.

        „То питање треба да се реши како је уобичајено и у складу с Бечком конвенцијом. Надам се да ће се то брзо десити“, рекао је шеф српске дипломатије.

Страни амбасадори не треба да се мешају у унутрашње ствари Србије

        Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас да амерички амбасадор у Београду Кајл Скот, ни други страни амбасадори у Србији не би требало да се мешају у унутрашње ствари Србије.

        „Наши амбасадори у свету не коментаришу изјаве министара земаља домаћина. Постоје начини комуникације и они нису преко медија“, рекао је Дачић поводом изјаве Кајла Скота да српски министар одбране Александар Вулин хвали осуђеног ратног злочинца.

        Кајл Скот је јуче на свом Твитер налогу навео да „месеци рада на побољшању имиџа Србије у САД могу бити подривени једном изјавом“, реагујући на прошлонедељну Вулинову изјаву у Нишу.

        Вулин је на скупу бивших старешина Треће армије Војске Југославије за време NATO бомбардовања, међу којима је био и генерал у пензији и хашки осуђеник Владимир Лазаревић, казао да је „прошло време када ти људи нису могли да уђу у Војну академију и када су нас терали да их се стидимо“.

        „Никада се више нико неће стидети ових људи, јер их се никада није постидела војска којој су командовали и никада их се није постидео народ који су бранили и одбранили“, рекао је Вулин.

        Дачић је данас казао да генералу Владимиру Лазаревићу и осталима који су одслужили казне није забрањено да се укључују у политичке процесе нити дају било какве изјаве.

        Он је додао да је генерал Лазаревић, после одслужења казне, грађанин као и сваки други.

        „Лазаревић је одслужио казну, Харадинај је председник владе који ће тек да одслужи казну, а да не говорим о томе да се Готовина спрема да буде председник Хрватске. Видели сте и Насера Орића који је сада ослобођен оптужбе“, рекао је Дачић.

        Бета 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари