Брнабић у Европарламенту: Србија ће се суочити са резултатом дијалога о КиМ - какав год био

ТВРДИ ДА ЈЕ 49 ГРАЂАНА И ПРЕКО 80 ОДСТО ПОСЛАНИКА ЗА УЛАЗАК ЗЕМЉЕ

У ЕВРОПСКУ УНИЈУ

  • Поновила да Србија жели да остане војно неутрална и нагласила да је ове године учествовала у 15 војних вежби, од тога - 13 с  NATO, у том склопу седам билатерално с САД, док су две вежбе одржане с Русијом
  • ФАКТИ: Ево, Србија има председницу Владе која не види ништа нелогично у томе што 51 одсто народа није за улазак у ЕУ, а 80 одсто посланика - јесте. Она, очито, сматра да је то у реду и европски. А питање је: који народ ти НАРОДНИ посланици у Скупштини Србије представљају?

        ПРЕМИЈЕРКА Ана Брнабић изјавила је данас у Европском парламенту да су односи Србије с Русијом традиционално, економски и културно-верски добри, да је Русија била на страни Србије приликом  NATO бомбардовања и виђена је као пријатељ, али да већина Срба сматра да је Европска унија Србији дала највећу новчану подршку и потпору.

        Најновије истраживање показује да је 49 одсто грађана Србије и преко 80 одсто посланика у српском парламенту за улазак у ЕУ, а 66 одсто грађана подржава реформе за чланство у ЕУ, рекла је премијерка Брнабић, одговарајући на питања посланика у Спољнополитичком одбору Европском парламенту.

        Она је рекла да Србија такође има слободну трговинску зону с Русијом и зависи од увоза руског гаса, наводећи и да чланице ЕУ развијају веома корисне економске и друге везе с Русијом.

        Одговарајући на примедбе да Србија одржава и војне вежбе с Русијом, она је узвратила да Србија жели да остане војно неутрална и предочила да је далеко већи број војних вежби српска армија имала с  NATO и САД, него с Русијом.

        Она је рекла да посланици Европског парламента морају да делују на темељу чињеница, а не утисака.

        Прошле године је Србија имала 16 војних активности с разним земљама, а од тога девет с Америком, а по две с балканским земљама и  NATO у склопу Партнерства за мир, једну с Мађарском и две вежбе с Русијом, рекла је Брнабић.

        Ове године Србија је учествовала у 15 војних вежби, од тога 13 с  NATO, у том склопу седам билатерално с САД, док су две вежбе одржане с Русијом.

        Српска премијерка је узвратила на опаску посланика ЕП Чарла Танока да сарадња с Русијом „штети евро-атлантским тежњама Србије“, нагласивши да Србија „веома отворено каже да не стреми евро-атлантским интеграцијама, већ уласку у Европску унију“.

        „Ми не желимо да будемо члан  NATO, желимо да очувамо нашу војну неутралност, а то су бројке које доказују да смо ми истински војно неутрални“, подвукла је Ана Брнабић.

Брнабић: Суочићемо се с исходом дијалога о Косову какав год буде

        Српска премијерка Ана Брнабић је данас у Европском парламенту у Бриселу ставила до знања да ће Србија бити спремна да се суочи с исходом дијалога свих друштвених и политичких чинилаца и ставом о будућности Косова, какав год тај став био.

        Брнабић је то рекла одговарајући на питања посланика у Спољнополитичком одбору ЕП.

        Она је желела да укаже на то да је Србија досад спровела највећи део договора у Бриселском споразуму, док Приштина није ни почела да примењује окосницу тог споразума, а то је успостављање Заједнице српских општина.

        И, како је подвукла, мора се имати на уму да се „Србија ту одговорно понаша, а поштено је рећи да то Приштина не чини“.

        „Приштина није спровела Бриселски споразум, чак ни почела да ради на томе, а Србију и даље питате хоћете ли сарађивати, блокирати их око уласка у Унеско, а Приштина не спроводи кључни део Бриселског споразума“, нагласила је председница српске владе.

        Ана Брнабић је навела да је српски председник Александар Вучић, што је нови доказ „одговорне политике“, позвао на дијалог о ставу Србије према косовском питању и будућности Косова, тако да се крајем године очекује да о томе изнесу мишљења све српске парламентарне странке, организације цивилног друштва, медији, црква, верске заједнице.

        „Ми ћемо бити спремни да се суочимо с последицама тог става какав год он буде“, рекла је председница Владе Србије.

        Бета

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари