Барнс дошао да „помогне“ Београду да фактички призна Косово

ЗАМЕНИК АМЕРИЧКОГ ДРЖАВНОГ СЕКРЕТАРА

СА ТАДИЋЕМ,ЦВЕТКОВИЋЕМ, ШУТАНОВЦЕМ И ЋИРИЋЕМ

Вилијам Барнс

  • Барнс је рекао да ће Америка учинити све што је у њеној моћи да охрабри одлуку ЕУ о давању статуса кандидата Србији
  • Наравно, није пропустио да подвуче, надамо се и да ће Србија испунити све обавезе како би нам помогла да јој помогнемо да обезбеди статус кандидата
  • По његовим речима, важан је прагматичан приступ проблему, а добијање статуса кандидата отворило би нове могућности - не само у односима Србије и ЕУ, већ и односима са САД
  • ФАКТИ: Пазите, дошао да „охрабри одлуку ЕУ“, дошао кобајаги да Србији објасни да прво она мора „помоћи“  његовој Америци да би могла да јој помогне „да обезбеди статус кандидата“. Срећа је што је ово намењено Борису Тадићу и његовој коалицији, што је нормална Србија исувише нормална да би у ово поверовала...

         БЕОГРАД, (ФоНет) - Заменик америчког државног секретара Вилијам Барнс поручио је у разговору са највишим званичницима Србије да Сједињене Америчке Државе снажно подржавају кандидатуру Србије за чланство у Европској унији и сматрају да се тај циљ у наредних неколико недеља може постићи.

         Амерички званичник се током боравка у Београду састао са председником Србије Борисом Тадићем, премијером Мирком Цветковићем и министрима одбране и економије Драганом Шутановцем и Небојшом Ћирићем, пренео је Глас Америке.

         У изјави за РТС Барнс је рекао да ће Америка учинити све што је у њеној моћи да охрабри одлуку ЕУ о давању статуса кандидата Србији.

         Наравно, надамо се и да ће Србија испунити све обавезе како би нам помогла да јој помогнемо да обезбеди статус кандидата, додао је Барнс.

         По његовим речима, важан је прагматичан приступ проблему, а добијање статуса кандидата отворило би нове могућности – не само у односима Србије и ЕУ, већ и односима са САД.

         Барнс је изјавио је да је администрација САД унапредила односе са Србијом и да очекује напредак у области привредне сарадње.

         Ипак, основне теме Барнсових разговора у Београду са највишим српским званичницима биле су односи са ЕУ и проблем Косова, наводи Глас Америке.

         У Вашингтону је саопштено да ће Барнс боравити на Западном Балкану, како би нагласио посвећеност САД евроатлантским тежњама земаља региона и подржао већу регионалну сарадњу.

         Ово је прва посета Барнса Србији, пошто је у јулу именован за заменика државног секретара Хилари Клинтон, а планирано је да амерички дипломата осим Београда посети и Сарајево, Приштину и Загреб. 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари