Амерички маринци у Панчеву обучавали подофицире Војске Србије

ЊИХ БИЛО ЧЕТВОРИЦА, А НАШИХ „ВИШИХ ПОДОФИЦИРА” – ШЕСТ ПУТА ВИШЕ

  • Сарадња Центра за обуку и усавршавање подофицира у Војсци Србије и Европске команде армије САД, у оквиру које су четири америчка маринца боравила у Панчеву, траје од 2010. године
  • ФАКТИ: А власт тврди да Србија није у НАТО. Није исто онолико колико Косово* није држава!

         АМЕРИЧКИ маринци радили су с вишим подофицирима Војске Србије током курса о подофицирском кору, чиновима и улози у оружаним снагама Србије, који је одржан од 3 до 5. марта у касарни „Стевица Јовановић” у Панчеву.

         „Веома је важно са припадницима армија других земаља размењивати искуства о усавршавању подофицира током њихове каријере”, изјавио је мајор Саша Петковић, командант Центра за обуку и усавршавање подофицира у Војсци Србије у тој касарни.

         „Било нам је занимљиво да чујемо како је улога подофицира регулисана у армијама САД и у неким другим европским државама и да искористимо та сазнања за побољшавање обуке и едукације подофицира у Војсци Србије”, додао је Петковић.

         Четворица маринаца радила су с 25 српских виших подофицира, а једна од најзанимљивијих тема везаних за „кичму армије” била је улога наредника вода, чина који у српској војсци не постоји, мада му је еквивалентан чин заставника.

         „Наредник вода је заправо први вођа одељења у оквиру чете. То је највиши и најискуснији вођа одељења у чети. Зато смо толико заинтересовани за ту тему. Покушавамо да видимо како можемо да то применимо”, каже заставник прве класе Бојан Петровић.

         „Покушавамо да ојачамо и развијемо наш подофицирски кор и уопште оружане снаге Србије, као и да развијемо и проширимо компатибилност са снагама НАТО као партнером за мир”, објаснио је Петровић.

         Иначе, сарадња Центра за обуку и усавршавање подофицира у Војсци Србије и Европске команде армије САД, у оквиру које су четири америчка маринца боравила у Панчеву, траје од 2010. године. Посебно је била интензивна прошле године, када је реализовано седам заједничких активности, а наставиће се и у овој години – пише такође у информацији која је објављена на сајту маринаца.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари