Пентагон почео да ради на систему за пресретање руских и кинеских хиперсоничних ракета

ВОЈНИ ВРХ САД ПРИЗНАЈЕ ДА ЈЕ ЊЕГОВ ПОСТОЈЕЋИ СИСТЕМ ПРО ПРЕСКУП И СЛАБ ЗА МОДЕРНЕ РАКЕТЕ        

* Генерал Сем ГРИВЗ, директор америчке Агенције за противракетну одбрану: „Нови пресретач који ће бити заштита од хиперсоничног оружја већ је у разматрању. Министарство одбране приводи крају анализу могућих алтернативних решења тог питања“

* Гривз је открио и да САД намеравају да у космосу држе важан „сензорски слој“ своје противракетне одбране. Такође: да ће ти сензори бити у стању да откривају и прате „не само хиперсоничне претње“ и да се `закаче` за хиперсоничне ракете већ и у фази узлетања

____________________________________________________________________________

         ПЕНТАГОН разматра могућност стварања новог система пресретања ракета који би био заштита од хиперсоничног оружја -  - изјавио је генерал Сем Гривз, директор америчке Агенције за противракетну одбрану.

         Наступивши у вашингтонском Центру стратешких и међународних истраживања, додатно је рекао на исту тему:

         „Нови пресретач који ће бити заштита од хиперсоничног оружја већ је у разматрању. Министарство одбране приводи крају анализу могућих алтернативних решења тог питања“.

         Гривз је у овом контексту поменуоп и „системе са усмереном енергијом“ и открио да Пентагон има прилику да изабере између више пресретача и да, поред осталог, процењује да ли су довољно брзи да би штитили од хиперсоничних ракета.

         Према његовим речима, у војном врху САД се размишља и о новим пресретачима и изучавају предлози конструктора оружја и његових произвођача.        

         Прецизирао је да Пентагон „учи“ и своје постојеће системе за пресретање да разликују хиперсоничну од балистичке ракете.

         Гривз је открио и да САД намеравају да у космосу држе важан „сензорски слој“ своје противракетне одбране.

         Он је после наступа у Вашингтону учестовао и у раду конференције  о космичкој одбрани у Хантсвилу, у Алабами и њеним учесницима предочио да ће ти сензори бити у стању да откривају и прате „не само хиперсоничне претње“ и да се `закаче` за хиперсоничне ракете већ и у фази узлетања.

         Према његовим речима, пресретање таквих ракета обезбеђиваће и пратити посебни сензори.

Сем Гривз

         За мониторинг ситуације у космосу и упозоравање на опасности биће – како је рекао – коришћен „аналогпостојећем инфрацрвеном систему за глобално скенирање“ који већ користе оружане снаге САД.

         Гривз је навео и да његова агенција нема ништа против ракета-пресретача које би биле размештене по оргитама око Земље и одатле дејствовале. И додао: да већ разговара са пентагоном о „варијантама реализације тог пројекта“.

         У Хантсвилу је говорио и заменик министра одбране САД за „инжењерска питања“ Мајкл Грифин који је признао да је досадашњи систем ПРО за САД био прескуп и „веома рањив“, а и да је постао неадекватан је прављен у време када САД у космосу нису инале никаквог противника, а да данас и Русија и Кина могу да угрозе оно што САД  држе у космосу.

         На то се, истакао је Грифин. мора дати „адекватан одговор“.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари