Потенцијал ОДКБ и против покушаја државних удара!

ЗНАЧАЈНА САГЛАСНОСТ РУСИЈЕ И БЕЛОРУСИЈЕ

Застава ОДКБ

  • Договор Москве и Минска о коришћењу „потенцијала ОДКБ“ и против државних удара значи несумњиву руску подршку белоруском председнику Александру Лукашенку и отворено упозорење Западу и НАТО  да и не покушавају да ситуацију у Белорусији дестабилизују ни по туниско-египатском ни по либијско-сиријском моделу

     ПОМОЋНИК руског председника, Сергеј Приходко, потврдио је да су се Москва и Минск сложили да војни потенцијал ОДКБ – организације за колективну безбедност више бивших совјетских република на челу са Русијом – „може да буде коришћен и за осујећивање покушаја државних удара у државама-чланицама.

     Приходко је на овај начин потврдио да је белоруски лидер, Александар Лукашенко, говорио истину кад је, нешто раније, изјавио то исто. Па за то. Чак, био осумњичен да „вулгаризовао и у свом интересу искористио идеју помоћи по линији ОДКБ“.

     Помоћник Дмитрија Медведева био је јасан:“Александар Григорјевич Лукашенко је иступио са позиција које су усаглашене са Руском федерацијом“. При том је додао: „Русија и Белорусија имају између себе и неке критичке оцене, али се оне не односе на заједнике активности у оквирима ОДКБ“.

     Он додатно прецизирао да је руски председник Медведев „задовољан карактером и тоналношћу са којом руска и белоруска страна расправљају најоштрија питања међусобне сарадње“.

     Страни посматрачи у Москви склони су да у постигнутом договору Москве и Минска о коришћењу „потенцијала ОДКБ“ и против државних удара виде несумњиву руску подршку Лукашенку и отворено упозорење Западу и НАТО  да и не покушавају да ситуацију у Белорусији дестабилизују ни по тусниско-египатском ни по либијско-сиријском моделу.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари