ПУТИН: „Не треба се бојати Русије, ми смо цивилизовани партнери“

РУСКИ ПРЕМИЈЕР У СОЧИЈУ ИНИЦИРАО

СТВАРАЊЕ „ЕВРО-РУСКОГ ЕКОНОМСКОГ ПРОСТОРА“

Путун на пријему у Сочију

  • Ко вам каже да Царински савез Русије, Белорусије и Казахстана не може да се интегрише у општевропски економски простор? Једно другом не противречи – упитао је Путин

  • Велике руске банке (ВТБ, Сбербанк, Вњешекономбанк) имају „све више и више слободних ресурса“ и веома су заинтересоване за „интересантне и перспективне пројекте“ у другим земљама

  • Путин као подстицајну и антикризну меру најавио потпуно ослобађање од пореза на зараде малог производног бизниса, чак и на највише плате које премашују 13.000 евра 

     ПРЕМИЈЕР Русије Владимир Путин позвао је на Десетом међународном инвестиционом форуму „Сочи 2011“ иностране инвеститоре да још више улажу у руску привреду, посебно у високотехнолошке пројекте, најавивши промену „филозофије државне администрације“ и обрачун са корупцијом.

    Представљајући најновија достигнућа руске економије у најпознатијем руском црноморском одмаралишту Сочију, граду-домаћину зимске Олимпијаде 2014, Путин је рекао да је свестан да су многи скептични колико је Москва искрена и упорна у решавању ових проблема:

     - У потпуности смо свесни да је развој институција сам по себи недовољан за константно кретање Русије напред. Неопходно је решавати системске проблеме, и безусловно један од тих непријатних и сложених проблема за нас је корупција. Јасно је да је то системска невоља не само Русије, већ практично свих земаља и развијених економија, а посебно је карактеристична за привреде у транзицији.

   „Долази до промене центара глобалног раста. У наредних 10 година, управо економије у развоју ће демонстрирати сигуран раст, чији ће темпо 2,5 пута надмашити показатеље развијених земаља.“

 

     - Током свих протеклих година ми смо корак по корак ликвидирали могућности за појаву корупције, усавршавали рад полиције и правусуђа, уводили крајње јасне и прецизне административне процедуре, стварали услове за поштену конкуренцију. Тај посао, несумњиво, ми ћемо наставити и даље.

     - Али, данас је један од наших главних задатака обнављање кадровског састава руског чиновништва, промена филозофије државних служби. Одлучни смо да у власт, привреду, политику, социјалну сферу уведемо нове људе који су већ показали да могу да делују по логици конструктивних промена, да су спремни да раде за добробит грађана и целе земље. Учинићемо све да у процесу избора за Државну думу у децембру, у највиши законодавни орган уђу управо такви људи.

Руски премијер за форумском говорницом

     Путин је инвеститорима указао на конкретне позитивне резултате руске привреде, додавши истовремено да је дужничка криза у коју су запале ЕУ и САД додатно погоршана, јер се налазе на прагу рецесије и нема назнака њиховог оздрављења.

     - Долази до промене центара глобалног раста. У наредних 10 година, управо економије у развоју ће демонстрирати сигуран раст, чији ће темпо 2,5 пута надмашити показатеље развијених земаља. Почетком следеће године наша економија увећаће се до преткризног нивоа и у наредне три године темпо економског раста износиће 4 одсто годишње. То је само база, тежићемо ка још вишим показатељима.

   Русија није задужена земља, јер државни дуг износи свега 10 одсто друштвеног производа, док је дуг према иностранству смањен на само 3 одсто. „Подсећам да је код развијених земаља ова вредност у просеку на 90 одсто. Неке земље, као што знате, пребацују 100 одсто, а неке чак и 200 процената.“

 

     Премијер је објаснио да Русија није задужена земља, јер државни дуг износи свега 10 одсто друштвеног производа, док је дуг према иностранству смањен на само 3 одсто. „Подсећам да је код развијених земаља ова вредност у просеку на 90 одсто. Неке земље, као што знате, пребацују 100 одсто, а неке чак и 200 процената“, објаснио је Путин наличје економског „успеха“ неких држава које су сада на ивици банкротства.

     Посебно је нагласио да већ ове године Русија неће имати дефицит буџета, а да се до 2015. допушта највише до 1,6 одсто, када би Русија требало да у потпуности уравнотежи своје билансе.

     - Ми повећавамо социјалне расходе, улажемо значајне финансијске ресурсе у модернизацију здравства и просвете. То су инвестиције у квалитет живота, у људски капитал. И потпуно смо свесни да су за спровођење такве политике потребна велика средства, огроман новац.

     Од подстицајних, антикризних мера које руска влада спроводи, Путин је посебно истакао потпуно ослобађање од пореза на зараде у малом производном бизнису, чак и за највише плате које премашују 13.000 евра. „Желимо циљано да подржимо ту врсту делатности“, појаснио је руски премијер. И додао да ће држава у наредних пет година директно суфинансирати приватне модернизацијске пројекте са 10 милијарди долара.

   Путин је нагласио да Русија неће да гради државни капитализам и да ће ресурсе по потреби концентрисати само ради „подизања неке производње или привредне гране док не стане на ноге“, а потом ће се постепено повлачити.

 

     Ипак, Путин је нагласио да Русија неће да гради државни капитализам и да ће ресурсе по потреби концентрисати само ради „подизања неке производње или привредне гране док не стане на ноге“, а потом ће се постепено повлачити.

     Говорећи о инвестицијама Русије у иностранству, Путин је рекао да велике руске банке (ВТБ, Сбербанк, Вњешекономбанк) имају „све више и више слободних ресурса“ и да су веома заинтересоване за „интересантне и перспективне пројекте“ у другим земљама.

     „Не треба се бојати Русије, ми смо потпуно цивилизовани партнери“, додао је премијер.

     Путин је на форуму у Сочију поновио идеју о стварању „евро-руског економског простора“, подсетивши да се за то јавно залаже и председник Француске Никола Саркози.

     - Ко вам каже да Царински савез Русије, Белорусије и Казахстана не може да се интегрише у општевропски економски простор? Једно другом не противречи – рекао је премијер Путин.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари