ЗАХАРОВА: Војна моћ Исламске државе у доброј мери се „ковала” у Вашингтону и Кијеву

МОСКВА ОДБАЦИЛА ТВРДЊУ ИЗ УКРАЈИНЕ ДА ЈЕ ТРЕНИРАЛА САДАМОВУ АРМИЈУ

Марија Захарова

         ШЕФ украјинске дипломатије Павел Климкин јавно је оптужио Русију да је „тренирала армију Садама Хусеина и терористичку Исламску државу”.

         Климкин је дословно изговорио: „Ви никада нећете победити Исламску државу војним путем. Знатан број онх који ратују на њеној страни су бивши припадници Садамове армије. Русија их одлично познаје. Онаодлично зна њихов менталитет. Она их је у доброј мери тренирала”.

         Одговор на ово, наравно није изостао. Портпаролка Министасрства иностраних послова РФ, Марија Захарова, прво се иронично осврнула на Климкинову тврдњу да се Исламска држава  „не може победити војним путем”. Притом је указала да то тврди министар земље која већ годину и по дана у Донбасу води „антитерористичку операцију”.

         Захарова је Климкина подсетила да је Садамову армију у своје време „тренирао” СССР, а да Русија није могла његов Ирак ни да наоружава због ембарга на испоруке оружја тој земљи које је Савет безбедности УН увео још 1990-те године. Па наставила:

         „Али, зато је Украјина – по амричким подацима, а кршећи ембарго СБ УН – 2000-те почела да Садаму испоручује радаре „Кољчуга”. Не кријем да ми је пријатно када они који покушавају да гађају Москву пуцају сами себи у главу, а својим спонзорима у ногу. А зашто је глава једних на нивоу ногу других – то је питање за оне који имају више 18 година”.

         Захарова је закључила: „Војна моћ Исламске државе у доброј мери се „ковала” у Вашингтону и Кијеву”.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари