Захарова: Русија се противи и Дејтону-2 и мењању Дејтона-1

ИЗГЛЕДА ДА ПРИШТИНА И ЊЕНИ ПОКРОВИТЕЉИ ИМАЈУ ШТА ДА КРИЈУ ПОВОДОМ УБИСТВА ИВАНОВИЋА

  • Москва подржава захтев Београда се у истрагу убиства  Оливера Ивановића укључе надлежни органи и полицијске структуре Србије

        ИЗГЛЕДА да Приштина и њени покровитељи имају шта да крију, рекла је портпаролка Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова коментаришући истрагу о убиству Оливера Ивановића.

        Према Захаровој, резултати истраге о убиству Ивановића нису видљиви, а „захтеви Београда за спровођење заједничког рада се игноришу”, пренео је Спутњик.

        Такође, „изненађује овако уздржан став Мисије ЕУ у области владавине права… Руководство Мисије се заправо само повукло из истраге и стиче се утисак да га је једноставно у целини предало у руке косовске полиције”, рекла је Захарова.

        Захарова је указала на одсуство „кључне улоге Европске уније на Балкану”, истакавши да руска страна подржава захтеве Србије „да укључи српске надлежне органе и полицијске структуре у спровођење истражних радњи”.

        „То (убиство Ивановића) представља изузетно озбиљан инцидент, који подрива свет и безбедност у региону, препун потреса на Балкану у целини”, рекла је Захарова.

        Поставља се питање шта се догодило са ’кључном улогом Европске уније‘ на Балкану, о којој бриселске бирократе већ годинама говоре, додала је Захарова.

        Москва подржава захтев Београда се у истрагу убиства  Ивановића укључе „надлежни органи и полицијске структуре” Србије, поновила је Захарова.

        На редовној конференцији за новинаре Захарова је такође рекла да Москва поздравља посету председника Александра Вучића Косову, сматрајући да ће она допринети смањењу напетости у региону.

        Она је навела да убиство Ивановића представља терористички акт који „је уперен против косовских Срба” и који подрива мир и безбедност и може да изазове потресе на Балкану.

        Захарова је казала да прикључивање Београда истрази „ни у којој мери неће противуречити резолуцији 1244 УН”.

        Она је критиковала ЕУ због незаинтересованости за истрагу.

        „Зачуђујућа је незаинтересована позиција ЕУ у области владавине права и то што се руководство само удаљило од истраге”, рекла је Захарова.

        „Позитивно оцењујемо резултате посете Вучића Косову, која ће омогућити да се смањи напетост на Косову, испровоцирана тим злочином”, рекла је Захарова.

        Нагласила је да се Москва принципијелно не слаже с новим идејама о преиспитивању Дејтонског споразума које се могу чути из САД:

        „Ми смо против тога да се замени или измени Дејтонски споразум, тим пре што се предлаже да се босанским ентитетима споља наметну неки нови модели државног устројства“.

        Она је казала да Москва сматра да да су такви покушаји „неприхватљиви и неумесни, и да прете прекиду постконфликтоног решавања проблема и дестабилизацији ситуације на Балкану у целини“.       

        Танјуг - Бета

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари